Malacsült - Egészségséfünk receptje

Malacsült - Egészségséfünk receptje

Szilveszterkor szinte elengedhetetlen a sült malac, ha itthon vagyunk. Bár még érezzük a karácsony hatását, viszont ennél erősebb bennünk a hagyomány és a babona, hogy ezen a napon és újév első napján szárnyasokat és vízben élő állatokat (főleg halakat) nem eszünk.

Elkészítési idő: kb. 120 perc + pácolás

Hozzávalók:

  • ¼ bőrős malac
  • 1 vöröshagyma szeletelve
  • friss rozmaring
  • babérlevél
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • sör

Malacsült - Egészségséfünk receptje

A malac bőrét bekockázzuk, megszurkáljuk és beletesszük a fokhagyma gerezdeket.  Elkészítjük a pácot, az olajban elkeverjük a sót, a friss, durvára vágott rozmaringot. A hagymát felkarikázzuk és abba az edénybe lerakjuk, amiben pácolni fogjuk a húst. Rátesszük a malacot, leöntjük az olajjal, és mellétesszük még a babérleveleket és a szegfűszeget. Így áll legalább egy napot, vagy éjszakát (ha szilveszter este sütjük, akár előző reggel is bepácolhatjuk). Én ezt is kacsasütőben szoktam sütni, aminek az aljában van egy rács. Sütéskor rátesszük a rácsra a húst, öntünk alá egy jó fél pohár vizet, melléteszünk egy hagymát félbe vágva és szegfűszeggel megszurkálva. Lefedve 200 fokon 90 percig sütjük légkeveréses sütőben. Majd, ha már puha, levesszük a tetejét és sörrel locsolgatva pirosra sütjük, Ha van grillező funkció a sütőn a végén pár percig rápiríthatunk.

Tipp! Ha nincs kacsasütőnk, akkor bármilyen tepsiben jó, de jól fedjük le fóliával, hogy saját gőzében puhuljon. Az utolsó fél órában nyers, meghámozott burgonyát is tehetünk bele cikkekre vágva, így a köret is elkészül. Egyébként szerintem hagymás tört burgonyával a legfinomabb.

Jó tudni! Ez elég nehéz étel, ezért akár salátával is kínálhatjuk.  A sütési idő függ a hús nagyságától és a sütőtől is. Én magunknak negyed malacot szoktam, annak is inkább a hátsó felét, de ha nagyobb, akkor több idő kell.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek