Éltető forróság: a szauna

Éltető forróság: a szauna

A finnek tudják, mi a jó. Miközben kint sötét van és hideg, nincs is pompásabb dolog, mint a forróságban üldögélni, és hagyni, hogy a verejtékkel együtt a szorongás, a keserűség és az aggodalmas gondolatok is kiolvadjanak belőlünk.

A szauna építménye többnyire lucfenyőből készül, amely visszaveri a hőt, de elnyeli a nedvességet. Része továbbá egy elektromos fémkályha és egy kő, amelyet időnként vízzel locsolnak. A szaunához hozzátartozik egy tusoló és egy öltözőkabin is. Ami a vérbeli finn szaunázókat illeti, a "lehűlési" szakaszokban szívesen lemondanak a tusolóról: megteszi egy közeli tó, vagy akár egy kupac hó is, amelybe belehemperedhetnek!

Éltető forróság: a szaunaA szaunázás rendkívül kedvező hatással van a szervezetünkre. A forró levegő által előidézett "mesterséges láz" során kitágulnak az ereink, javul a szervezet vérellátása. Testhőmérsékletünk fokozatosan felveszi a környezetünkét, a bőrünk verejtékezni kezd. A melegben kitágulnak a pórusaink, így a bőrünkön keresztül rengeteg salakanyag is távozik a szervezetünkből.

Élénkebbé válnak az anyagcsere-folyamatok. A lappangó betegségek gyorsabban felszínre kerülnek, és könnyebben legyőzhetőek, mert megerősödik az immunrendszerünk. A forró gőzkamrában való üldögélést követő hideg zuhany élénkít és frissít. Összehúzza a pórusokat, elzárva így az utat a vírusok és a baktériumok előtt.

A meleg-hideg váltakozása rugalmassá, feszessé teszi a bőrünket. Bizonyos tévhitekkel ellentétben a szaunázás nem fogyaszt. Amit kiizzadunk magunkból, az többnyire víz, nem pedig zsír. Ám az igaz, hogy a vérkeringésünk felgyorsulása és az anyagcserénk felélénkülése elősegíti a testsúlycsökkenés folyamatát.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek