Kurkuma: sok ezer éve az ízületekért

Kurkuma: sok ezer éve az ízületekért

A téli fogcsikorgató hidegben, az ember azon túl, hogy didereg, kezének, lábának ízületei a szokásosnál is jobban fájnak, mást nem tehet, mint hogy lassú lépteit meggyorsítva iszkol fedett, meleg helyre, hogy legalább a hideg okozta fájdalom elmúljon. A téli kéz- és lábfájást egy ősi gyógynövénnyel lehet hatékonyan orvosolni, amelyet keleten festéknek is használnak, a magyarok pedig még a tatár beefsteakből sem felejtik ki. Persze, mi az előbbiről mit sem tudunk, a keletiek pedig magáról a tatár beefsteakről nem…

Ízületi panaszok, gyulladások, a télen súlyosbodó végtagfájdalmak és reumatikus panaszok kezelésére több mint 5000 éve használja a keleti kultúra a kurkumát. A magyar ember fülének is ismerősen cseng a gyógynövény neve, hiszen azt mi fűszerként hosszabb ideje használjuk és kedveljük sajátos aromája és összetéveszthetetlen sárga színe miatt. A tatár beefsteakbe – a magyaroknál tipikus szilveszteri vacsorába – tett Worcester szósz fő összetevője is a kurkuma.

Kurkuma: sok ezer éve az ízületekért

Az indiaiak persze nem sok kurkumás tatár beefsteaket esznek, viszont ők forró tejben feloldva fájdalomcsillapítóként használják, vagy vízzel keverve pókcsípés esetén isszák. Az indiaiak a homlokukra festett harmadik szemet kurkumával pingálják.

Mi, magyarok mostanában kezdjük (újra) felfedezni a gyógynövényeket, amelyeket nem lehet túladagolni, káros mellékhatásuk pedig ritka. A kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő, vigyáz a májra (e tulajdonságára az ünnepek idején fokozottan szükségünk lesz!), remek vízhajtó hatású, a zsíros ételek utáni teltségérzetet csökkenti, serkenti a zsíranyagcserét, megfázás esetén pedig a köhögést csillapítja.

A hideg ellenére hosszabb-rövidebb ideig mégis kell a szabadban időznünk - ízületeink ezért nem repesnek. A kurkuma a boka, a térd, a csípő, a hát, a csukló ízületi fájdalmait csillapítja. A teltségérzet-csökkentő hatása mellett talán ez a legfontosabb jó tulajdonsága ennek a gyógynövénynek télen.

Egy majdnem ötszáz éve meghalt svájci orvos is tisztában volt a gyógynövények hatásával: „Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek