Krémleves zöldfűszerekkel, pirított gombával - Egészségséf

Krémleves zöldfűszerekkel, pirított gombával - Egészségséf

A krémleveseket nagyon szereti a család. Zöldségből, gyümölcsből egyaránt készíthető. Most egy egyszerű, burgonya alapút készítünk sok zöld fűszerrel, pirított gombával.

Hozzávalók:

-       5 db közepes burgonya

-       12 db nagyobb csiperke gomba

-       2 dl főzőtejszín

-       só, bors

-       1 csokor petrezselyem

-       1 szál lestyán

-       3 szál zellerlevél

-       1 fej vöröshagyma

-       2 evőkanál vaj

 

Krémleves zöldfűszerekkel, pirított gombával - Egészségséf

Az apróra vágott hagymát a vajon megdinszteljük. A megtisztított kockára vágott burgonyát rátesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje. Beletesszük a zeller és lestyán leveleket, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután a leveleket kivesszük a burgonyát botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a tűzre és tejszínnel felöntjük. A gombákat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, kevés olajon sóval és borssal megpirítjuk. Tálaláskor a leves megszórjuk vágott petrezselyemmel és a pirított gombával.

Tipp! A pirított gomba bármilyen zöldséges krémleveshez nagyon finom, így a gomba krémleveshez is. Ha sűrű a leves, tejjel hígíthatjuk.

Jó tudni! Szinte minden zöldséges krémleve alapja a vajon dinsztelt hagyma és a burgonya. Karakterét a hozzá adott egyéb zöldségek és fűszer adja meg. Darabos zöldségek esetén kevesebb burgonyát használunk (2 közepes).

Tápérték (100 g)

 

Csiperke gomba

Burgonya

Főzőtejszín 10 %-os

Vaj

Energia

39 kcal

69 kcal

120 kcal

746 kcal

Fehérje

5,9 g

1,6 g

3,2 g

0,4 g

Zsír

0,2 g

0,1 g

10 g

80 g

Szénhidrát

3,3 g

15,7 g

43 g

0,5 g

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek