Kellemes ízekkel a hideg ellen

Kellemes ízekkel a hideg ellen

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel. (Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.)

  • A gabonák szinte belülről fűtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Ha van szezonja a szárított aszalt gyümölcsöknek, hát a tél biztosan az. Az aszalt szilva egy kis vízbe áztatva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belőle a magas energiatartalma miatt.

  • Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó, a mogyoró ráadásul még remek kalcium és cinkforrások is.

  • Fűszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfűszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától, ugyanis magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat.

  • Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint hevítő hatású például a hibiszkusz-, a kakukkfű-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea. Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak azok a teák, amelyeket szálasan főzünk meg.

  • A tradicionális kínai gyógyítás szerint télen erősödnek a yin (női) és hanyatlanak a yang (férfi) energiák. Ez utóbbit erősíthetjük íz- és illatterápiával, illetve külsőleg például marhahús, gyömbér, méhpempő vagy ginzeng fogyasztással. Sőt, ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítik a yangot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek