Karácsonyi tippek a konyhából

Karácsonyi tippek a konyhából

A titok nyitja mindig az apró részletekben van, karácsonykor különösen. Ilyenkor felvesszük legszebb ruháinkat, feldíszítjük az otthonunkat, az asztalunkat, ezzel is hangsúlyozzuk, hogy ez a nap más, mint a többi. Ötleteljünk együtt! Ezúttal a konyhában.

"Az ünnepek alatt rengeteg mézeskalácsot sütök; enni, fára dísznek, celofánba csomagolva, masnival átkötve, ajándéknak, vagy gyerekeknek mézeskalács-házikó formájában. Imádom, ahogy a lakást belengi a nehéz, fűszeres illat és azt is, hogy a hajamnak is mézes-sütemény szaga van ilyenkor napokig.

Én szeretek újítani a karácsonyi menün, a családom nem feltétlenül. Az ünnepek, és az a köré kreált ételek mindenkit boldoggá kell, hogy tegyenek, így mielőtt az ember nekiáll valami nem megszokott fogásnak, nem árt konzultálni azokkal, akiknek az étel készül, mit szólnak hozzá. Senkinek nem ajánlom, hogy pont karácsonykor próbáljon ki valami olyan komplikált receptet, amit előtte soha. Nincs annál lehangolóbb ugyanis, mint amikor már ott a népes vendégsereg, és a tálalás előtt pár perccel derül ki, ami fotón, receptben jó ötletnek tűnt, az első próbálkozásra otthon elkészítve kész katasztrófa. Ha mégis ragaszkodna valami újhoz, érdemes a fogást előtte „lepróbálni”.

Karácsonyi tippek a konyhából

A könnyű, de látványos ételekben hiszek, mert igenis van olyan! Nem az a cél, hogy a háziasszony az ünnep idejére totálisan kicsinálja magát, így némi kreativitással simán össze lehet rittyenteni olyan menüsorokat is, amik látványosak, elegánsak, finomak, egy részük előre megfőzhető, és a vendégek mégis elájulnak majd a vacsora végén.

Bár már egy évtizede írok az ételről, legalább öt éve tartok főzőórákat és túl vagyok az első szakácskönyvemen, én még életemben nem csináltam se töltött káposztát, se halászlevet. Az én menüm mindig egy kicsit könnyebb fogásokból áll a magyar klasszikusoknál. Meggyőződésem, hogy ünnepekkor az a cél, hogy finom és különleges ételeket együnk, de ne úgy érezzük magunkat a vacsora végén, ahogy a farkas érezhette, amikor Piroska már belevarrta a köveket a gyomrába. Imádom például a halászlevet kiváltó finn lazaclevest, vagy a sütőtökkrém levest vörös curryvel és kókusztejjel. Ez utóbbihoz néha grillezek 1-1 szent Jakab kagylót levesbetétnek, és ettől igazán ünnepi fogássá válik. Csodás ízük mellett a legvonzóbb tulajdonságuk, hogy pikk-pakk készen vannak."

Déri Szilvia
gasztroblogger
hazisafrany.hu
Öt éve vezeti gasztroblogját. Első, szórakoztató történetekkel színesített szakácskönyve a napokban került a boltokba, Főzni szexi címmel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek