Inkább csókolózzon kézfogás helyett!

Inkább csókolózzon kézfogás helyett!

Nem a nyál és a hideg által terjednek a vírusok, jelentették ki brit kutatók a közelmúltban. Ha megfogja valaki kezét, azzal nagyobb eséllyel kapja el a fertőző betegségeket. A köhögő, tüsszentő emberek elől pedig továbbra is érdemes elhajolni.

Ron Eccles, a Cardiffi Egyetem Megfázáskutató központjának professzora szerint vírusterjedés szempontjából sokkal rosszabb, ha olyan emberrel fogunk kezet, aki azelőtt tüsszentett vagy orrot fújt, mintha csókolóznánk. Hogyan lehet a vírusok ellen hatékonyan védekezni?

Tartsa rendben vécéjét

A norovírus ellen a legegyszerűbben úgy védekezhet, ha lehajtja a vécé tetejét, mielőtt lehúzza. Így a vírusok nem „szállnak” át  a tárgyakra és az emberekre a fürdőszobában.

Inkább csókolózzon kézfogás helyett!

"Láttam a kísérleteket, melyekben fluoreszkáló festékkel vonták be a vécét. Amikor lehúzták, egyértelműen látható volt, hogy a folyadékcseppecskék és a bennük lévő mikrobák a levegőbe repültek. Ezzel az a baj, hogy az elszállt kórokozók a szoba vagy a lakás más részeire is átterjedhetnek” – mondta Mark Fielder, a Kingston Egyetem mikrobiológusa. A fogkeféket is megfelelő távolságban kell tartani az említett szekciótól, így a szájüregbe sem juthatnak be a fertőzések fogmosáskor.

Óvatosan puszilgassa a gyerekeket, ha babát vár!

A terhesség alatt a női immunrendszer védekezőképessége csökkenhet, ezért fontos a higiéniai lépések betartása, többek között a rendszeres kézmosás. Egy kevésbé ismert probléma a nők kétharmadát érintő citomegalovírus.

"Az anyában nem okoz tüneteket, ám a babának káros lehet. Az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb oka a gyerekkori halláskárosodásnak és néha szellemi visszamaradottságot is okozhat” – mondta professzor Griffiths. A vírus emberről testfolyadékokkal (például nyálka, vizelet és nyál) terjed.

Egy terhes nő gyerekek puszilgatásával vagy ölelgetésével kaphatja el a kórokozókat. A gyerekekben – fejletlenebb immunrendszerük miatt – ugyanis jóval gyakrabban megtalálható ez a vírus, mint felnőttekben. Ez persze nem jelenti azt, hogy várandós nőknek kerülniük kell a gyerekeket, mondta Griffiths, de csak a homlokukra vagy a fejük búbjára adjanak puszit, és soha ne a szájukra.

Kevesebb dorbézolás

Túl a rendszeres, meleg vizes készmosásokon az alvás is sok betegség megelőzője tud lenni. Egy 2009-es tanulmányban 153 egészséges nőt és férfit fertőztek meg náthavírusokkal. Azt tapasztalták, hogy azok az önkéntesek, akik hét-nyolc óránál kevesebbet aludtak éjszaka háromszor nagyobb valószínűséggel kapták el a náthát azoknál, akik tovább durmoltak.

„A rendszeres alvási szokások fontos szerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer képes-e leküzdeni a fertőző betegségeket" – mondta dr. Sheldon Cohen, a kutatást végző pszichológus.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek