Ilyen egészségesek a karácsonyi fűszereink

Ilyen egészségesek a karácsonyi fűszereink

Fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom – mindegyik hozzátartozik a karácsony illatához, ráadásul nem csak finomak, de egészségesek is.

Fahéj
A fahéj Kínából vagy Ceylon szigetéről származik, egy ott őshonos fa kérgét porítják, ezt használjuk mi fűszerként. Rendszeres fogyasztása számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre, naponta negyed teáskanálnyit kellene ennünk belőle, hogy hatását kifejthesse a szénhidrát-egyensúly kialakításában. Inzulinszerű hatása azoknak is hasznos lehet, akik cukorbetegséggel küzdenek. Emellett javítja az emésztést, fokozza az étvágyat, és enyhíti a gyomorproblémákat. Nem elhanyagolható hatása, hogy erősíti az immunrendszert, ráadásul a vírusos fertőzések kialakulását is képes csökkenteni.

Ilyen egészségesek a karácsonyi fűszereink

 

Csillagánizs
A csinos csillag alakú fűszernövény egy dél-ázsiai örökzöld fa termése, illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, illatát és ízét egy vegyületnek, az anetolnak köszönheti. A hagyományos kínai orvoslás számos egészségügyi probléma ellen beveti, reumatikus fájdalmakra, görcsoldásra, de szélhajtásra, gyomorerősítésre, étvágyjavításra is használják. Az influenza elleni védekezésben is szerepet kaphat, immunerősítő hatása van. Akár filteres csillagánizs-teát is fogyaszthatunk, de akár a fekete teánkba is dobhatunk egy szem csillagánizst, majd mézzel ízesítve elfogyaszthatjuk.

Szegfűszeg
Indonéziából származó fűszernövény, mindannyian ismerjük a forralt borból vagy a karácsonyi gyümölcslevesből. Rendkívül jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, hasmenés estén segít visszaállítani a megszokott állapotot, mi több, csökkenti a hányingert, de a gombás fertőzés ellen is hatásos lehet. A légúti panaszokra használható, akár inhalálni is lehet vele. Egy hirtelen jött fogfájás esetén szegfűszeges oldattal öblögethetünk, az ősi orvostudomány szerint enyhíti a fájdalmat.

Szegfűbors
A borsmentára enyhén emlékeztető fűszernövény borsos-csípős íze miatt nem annyira népszerű, mint a szegfűszeg, de a hagyományos mézeskalácsok jellegzetes ízét ez adja. Ha gyógyhatását szeretnénk használni, a fekete teánkba szúrhatunk néhány szemet. Erősíti a gyomrot, megszünteti a felfúvódást, és fájdalmat is csillapít, így a karácsonyi túlevések időszakában különösen jól jöhet.

Kardamom
Az egyik legdrágább fűszernövényünk a kardamom (a sáfrány és a vanília előzi meg), a fűszerek királynőjének is nevezik. Ez is segíti az emésztést, szélhajtó hatása is ismert, de még a gyomorgörcsöt is enyhíti. Két-három teáskanálnyi kardamommagot kell beáztatni egy bögre forró vízbe, majd öt perc után leszűrve elfogyasztani. Ha köhögéscsillapításra lenne szükségünk, akkor is beválhat.

Ezek a fűszerek porított formában, esetleg gyömbérrel és szerecsendióval kiegészítve, összekeverve a mézeskalács-fűszer alapanyagai. Ha szeretnénk, otthon is elkészíthetjük, és abból használhatunk a legtöbbet, amit szeretünk. 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek