Így készülünk mi - A szerkesztőség karácsonya

Így készülünk mi - A szerkesztőség karácsonya

Szokásunkká vált, hogy szerkesztőségünk tagjai ilyenkor, a decemberi ünnepek előtt megosztják önökkel a készülődés izgalmait. Idén eláruljuk, hogy mi az az emlék, az a tárgy, az a pillanat, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsonyunk.

Hó nélkül nem lesz ajándék!

Legalábbis ezt hittem gyerekkoromban, hiszen minden mese, minden történet elengedhetetlen kelléke volt a hó. Csak ha már fehér volt minden, akkor jött a Mikulás, Jézuska. Egyértelmű volt számunkra, kell a hóesés, különben lőttek az ajándékoknak, én pedig nagyon vártam azt a távirányítós autót. Apaként kevesebb lett az ajándékom, inkább az ajándékozás okoz örömet. S ahogy melegebbek lettek a telek, s egyre ritkábban volt fehér karácsonyunk, egyre kevésbé fűzhettem gyermekeim meséibe a havazás fontosságát, hogy ajándékot kaphassanak. Az időjárással változtak a mesei elemek is. Az unokámnak már úgy fog szólni a mese, hogy a havazás lesz az igazi ajándék.

Molnár József, ügyvezető

Családi fotók

Nem telhet el nálunk karácsony anélkül, hogy elő ne kerülnének a régi családi fotók. A képnézegetés mindig mesélésbe, sztorizgatásba csap át, és nem csak a  közelmúlt eseményeit, de a régmúlt időket, a történelem viszontagságait is megidézzük. Szóba kerülnek a nagypapák a Don-kanyarban, a földeken robotoló vagy tiszteknél szolgáló nagymamák, és a messzi földre elszármazott családtagok. És minden évben elhatározzuk, hogy megírjuk végre a családi legendáriumot, amiből persze jövő karácsonyig sem lesz semmi, és újra előkerülnek a régi családi fotók.

Dani-Pallósi Ágnes, újságíró

Kerti fények

A megnyúlt éjszakák és szürkeség kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy meghitté, még otthonosabbá varázsoljuk házunkat és kertünket már az adventi készülődés idején. Mindig nagy izgalommal készülök a külső fények kihelyezésére, amiben a gyerekek is szívesen segítenek. Valami újítással, fejlesztéssen sosem válik unalmassá a dekoráció. Ha néhány fa, vagy a ház fényben fürdik, a napi hazaérkezés felér egy kalanddal. Szent-este egy meghitt séta során a tűndöklő otthonok szemlézése tökéletes program az ünnepélyes hangulathoz, és még az emésztésben is segít.

Illés Tamás, tördelőszerkesztő

Így készülünk mi - A szerkesztőség karácsonya

A csengettyű

Amikor hozzánk közeledett a Jézuska, apukám beterelt minket bátyámmal az egyik szobába, távol a karácsonyfától, mondván, hogy majd anyukánk segít az angyaloknak behozni az ajándékokat. Síri csendben vártunk, hallani véltük az angyalok lépteit, és rettentően izgultunk. Varázslat volt… Aztán megszólalt a csengettyű, ami azt jelezte, hogy kiszabadulhatunk a szobából, és a fa köré gyűlhetünk. Ma már nincs szobába zárkózás, de a csengettyű hangja még mindig jelzi a Jézuska érkezését.

Mózer-Zima Katalin, online szerkesztő

Karácsonyi zenei válogatás

December első napjaitól minden bevásárló központban, de még a kisebb üzletekben is a karácsonyi bevásárlást az ünnephez illő zenei aláfestés kíséri. Többnyire klasszikus, swing vagy pop stílusú számokat hallhatunk, amelyek számomra kezdtek rettentő unalmassá válni. Ezért az utóbbi években minden karácsonyra elkészítem a saját, kissé unortodox (rock, punk, heavy metal) karácsonyi CD-met, amellyel a családtagokat is megörvendeztetem. Bevallom, egyre nehezebb összeállítani egy-egy ilyen lemezt, de enélkül már nehezen tudom elképzelni a karácsonyt.

Alexay Judit, hirdetésszervező

Édesanyám étkészlete

A szenteste  varázsa most is bizsergéssel tölt el, az illatok, ízek és az ünnepi asztal csodás látványa örökre meghatározó lett számomra. Sok évvel ezelőtt megörököltem édesanyám ünnepi étkészletét, egy 12 személyes, fehér porcelán készletet, a tányérok szélén különleges arany mintával. Minden darabja megvan, nagyon vigyázok rá és remélem egyszer a lányom is ezzel teríti meg az unokáim ünnepi karácsonyi asztalát.

Nagy Bea, hirdetésszervező

Lakásdíszítés

Számomra elengedhetetlen hogy karácsonyi hangulat uralkodjon a lakásban, ezért ünnep előtt előveszem a kis ezermester ládikámat és megálmodom otthonszépítő ötleteimet. Minden évben más-más színvilág köszön vissza a bejárati ajtón lógó koszorún, vagy az ünnepi vacsora asztalán, persze igazi, melegséget árasztó harmóniában. Színes-, és krepp papír, cikk-cakk olló elengedhetetlen kellékek, iskolás korom technika óráinak emlékei időnként megmosolyogtatnak a díszek készítése közben, ugyanazzal az izgalommal várom a végeredményt, és a meghitt, színes ünnepet.

Szigeti Magdi, hirdetésszervező

Halászlé

Apám és anyám szerette és istenien készítették, együtt, jól kipróbált munkamegosztással. Apám vásárolta, szeletelte a szigorúan nem zsíros halat, anyám közben főzte a hagymás alapot, az egész lakás tele volt az illatával. Én magam nem szeretem a halászlevet és ezzel nem vagyok egyedül a családban. De amikor a karácsonyi menűt összeállítjuk, nem hiányozhat az ünnepi asztalról az átlátszóan tiszta, pontyból készült csodás, vörös hallé. És tudom, ők is itt ülnek velünk, szüleim, nagyszüleim emléke és a jelen olvad egyetlen ízzé abban a nagy fazékban.

Kertészs Éva, vezető szerkesztő

Adventi koszorú

Nekem a karácsony kisgyerek korom óta az Adventtel kezdődik. Először édesanyámmal díszítettük a koszorúba hajlított fenyőágakat, aztán, amikor a lányaim megszülettek, folytattuk tovább a kis játékunkat, s nem mondanék le róla sohasem. Ahogy meggyújtjuk az első gyertyát, rögtön belopózik a hétköznapjainkba az ünnep, az a bensőséges, finom, illatos karácsony, ami a legsötétebb napjainkat is derűssé teszi.

Falvay Attilláné, irodavezető

Szaloncukor

A karácsonyfánkon a fények, a csillogó gömbök mellől sohasem hiányozhat a szaloncukor. Szenteste délelőttjén kis piros szalagra kötözzük a szaloncukrot, hogy amikor a szobába kerül az óriási fa, csak fel kelljen akasztgatni a zselés, kókuszos, mogyorós, színes papírokba csomagolt finomságokat. Ki tudja, miért, de a nagy vacsorák, sütizések után az igazi csemege mindig a fáról elcsent szaloncukor. Azon meg ne lepődjön meg senki, ha cukor helyett  csak a csomagolópapírt talál, valahogy ez is a játék része.

Dr. Nagy Gabriella, főszerkesztő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek