Így ajándékozz, hogy jól ajándékozz!

Így ajándékozz, hogy jól ajándékozz!

A karácsonyi ajándékvásárlás bizony könnyen lehet felületes. Mindenki rohan, öt perc alatt választ valamit a szeretteinek, csak hogy szabaduljon már a tömegből, és időben hazaérjen, hiszen még főzni kell, takarítani kell, dolgozni kell. De lehet ezt másképp is csinálni! Adunk 5 könnyen kivitelezhető ötletet, amitől az ajándékozott bizonyítottan érezni fogja a törődést.

Ismerd jól!

A legfontosabb az, hogy az ajándékozott érezze, hogy törődünk vele, ismerjük az ízlését, igényeit. Ezért sose vegyük több embernek ugyanazt az ajándékot, még akkor sem, ha ők nem ismerik egymást.

A másik, tudományosan bizonyított tény, hogy az emberek szeretik, ha egy ajándék praktikus. Például sokkal jobban örülnek egy ajándékkártyának, ami egy közeli, ám kevésbé felkapott étterembe szól, mint egy nagyon flancos, ám sokkal kevésbé elérhető közelségben lévő étterembe szóló utalványnak. Sose arra gondoljunk, hogy mi mit szeretnénk venni, hanem arra, hogy szerettünk mit szeretne kapni.

Jótékonykodj a nevükben!

Az adakozás boldoggá teszi az embereket. És egy kutatás azt találta, hogy ez a boldogság akkor csúcsosodik ki a legjobban, ha valamelyik barátunk vagy családtagunk nevében adakozunk, és nem névtelenül. Így ez az ajándék biztosan örmet fog okozni ajándékozottnak és ajándékozónak egyaránt.

Így ajándékozz, hogy jól ajándékozz!

A kézzel készített mindig nyerő

Ha mi készítjük az a legjobb, de ha kézzel készített ajándékot veszünk, abban is több törődést érez az ajándékozott. Nagyon jó karácsonyi ajándék még valami családi tárgy továbbörökítése, mert sokkal nagyobb eszmei értékkel bír, mint ammennit pénzben ér.

A gyerekeknek kell egy slágerajándék

Nem kell teljes erővel szembe menni a fogyasztói társadalommal. Ez főleg a gyerekeknek való ajándékbeszerzésnél van így. Ne ijedj meg, ha a gyermek kívánságlistája egy játékkatalógusra emlékeztet, nyilván azért vágyik ezekre, mert a társainak ez van, vagy ők is erről álmodoznak, talán össze is beszéltek, hogy mit kérjenek a Jézuskától. A gyerekek életében ezek a játékok komoly szociális tőkék, mert segítik a kapcsolatok kialakítását, közös pontot adnak.

Élményt adj, ne tárgyakat!

Ez egy aranyszabály! Azok, akik élményt kapnak sokkal közelebb érzik magukhoz az ajándékozót, mint azok, akik tárgyat kapnak. Ehhez még az sem kell, hogy az ajándékozott élményt együtt éljük meg. De azért nagyszerű dolog az ünnepeken túl is már betervezni a sok örömet adó együtt töltött napokat!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek