Hogyan hat egészségünkre a klímaváltozás?

Hogyan hat egészségünkre a klímaváltozás?

Esős telek, hirtelen hidegek, heves viharok, óriási zivatarok és hőség nyaranta: a szakértők szerint a globális felmelegedés időszakát éljük. De mit jelent ez egészségünkre nézve?

Mindannyian tapasztaljuk, hogy egyre melegebbek az évszakok, nyáron kánikula, télen pedig mintha ősz lenne, ennek ellenére nem élvezhetjük a meleg napokat, mert komoly viharokkal, zivatarokkal, jégesőkkel kell számolni. A meteorológusok szerint ez lesz a jellemző a követező évtizedekben, több csapadék és hevesebb, szélsőséges időjárás, bár jóslatokba nem szívesen bocsátkoznak, hiszen az éghajlati változások ugyanúgy nem prognosztizálhatóak, mint az időjárás.

Hogyan hat egészségünkre a klímaváltozás?

A klímaváltozás várható egészségügyi hatásait több csoportba sorolják:

- direkt hatások, amelyeket az extrém időjárási helyzetek hívnak elő, ilyen lehet a hirtelen hőmérsékletváltozás, a fagy vagy például a kánikula

- az ökológiai változásokkal is számolni kell, mert ezek miatt egyéb betegségek terjedésére lehet számítani, ilyen lehet a sokáig virágzó növények miatt az allergia vagy az egzotikus betegségek túlélése

- a szélsőséges időjárási események, mint a hurrikán, erdőtüzek vagy az árvíz is okozhatnak haláleseteket, de a fertőző betegségek terjedését is elősegíthetik, illetve a hirtelen hőingadozások komolyan megterhelhetik a szervezetet.

Az egészségügyi változások ugyanúgy nem jósolhatók meg, mint az időjárási eltérések, de valószínűleg mindannyiunknak problémát okoznak majd a magasabb hőmérsékletek, hiszen szervezetünk nehezebben tudja majd lehűteni magát, komolyabban kell figyelni a kiszáradásra, a kimerültségre. Idősebbeknél, szív- és keringési betegségekben szenvedőknél súlyos veseelégtelenséggel, hőgutával vagy stroke-kal is számolni lehet, ezért rájuk különösen oda kell figyelni.


Az egyre melegebb átlaghőmérséklet a levegő minőségét is befolyásolja, a káros anyagok gyakrabban feltorlódhatnak, gyakrabban kell majd szmogriadóval számolni, ami főként a légzési problémákkal, asztmával, allergiával küzdők életét keserítheti meg. Számolni  kell a fokozott káros UV-B sugárzással, ami a bőrrák kialakulásáért lehet felelős.


A téli melegebb levegő a vírusok, kórokozók terjedését segíti elő, majd egy hirtelen fagy megterheli a szervezetet, ráadásul ha hosszabb ideig, akár hetekig kitart, légzőszervi megbetegedésekhez vezethet. Időseknél, akiknek a belső hőszabályozása már nem működik tökéletesen, a hideg idő megemelheti a vérnyomást.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek