Gyógyulás 24 óra alatt - így szabadulj a megfázástól!

Gyógyulás 24 óra alatt - így szabadulj a megfázástól!

Egy megfázás a legtöbbször torokkaparással, rossz közérzettel, folyós orral jelentkezik. Adunk néhány tippet, hogy mielőbb megszabadulhass a kellemetlenségektől.

Reggel 7: Ha reggel fejfájással, eldugult orral, izomfájdalommal ébredsz, irány azonnal a zuhanyzó. A meleg víz megmasszírozza a fájó izmokat, érdemes főként a nyaki és vállrészre koncentrálni. Egy tálkába pedig engedj forró vizet, és csepegtess bele egy-két csepp eukaliptusz olajat. Ez nem csak tisztítja a légutakat, de fertőtlenít is, és segít feloldani a letapadt nyákot, csillapítja a köhögést.

 

Reggel 8: Itt az ideje egy energiadús reggelinek. Ezúttal felejts el a rántottát és a szalonnát, inkább gyümölcsökkel dúsított müzlit válassz. Zabpelyhet keverj össze egy felkarikázott banánnal, néhány szem fekete áfonyával és egy marék mandulával. Natúr vagy gyümölcsös joghurttal edd, igyál hozzá két dl frissen facsart narancslevet. Ez a reggeli C-vitaminnal és cinkkel is feltölt, gyorsítja a gyógyulást.

 

Gyógyulás 24 óra alatt - így szabadulj a megfázástól!

 

Reggel 9: Melegen öltözz, húzz vastag zoknit, köss sálat is. A régi praktikának tudományos alapja van: a meleg gyorsítja a vérkeringést, így a fertőzést okozó kórokozók gyorsabban tudnak távozni. Ez azonban csak rád vonatkozik, a vírusoknak ne csinálj meleget, a lakás hőmérsékletét tartsd 20-21 fok körül, de legalábbis szellőztess sokat.

 

11 óra: Erősítsd az ellenállóképességedet egy jó kis sétával. Egy 20 perces séta a friss levegőn serkenti a vérkeringést, és leépíti a stresszhormonokat.

 

13 óra: Erősítő ebédet válassz, hiszen legyengült szervezetednek szüksége van rá. Főként a fehérje tesz jót ilyenkor, naponta 3 adag, 25-30 grammnyi fehérjére lenne szükséged. Egyél ebédre csirkemellet (10 dkg-ban 27 g fehérje van), esetleg egy sajtos salátát (10 dkg ementáliban 29 g fehérje található).

 

15 óra: Itt az ideje egy forró teának, amely – amellett hogy felmelegít és megnyugtat - a nyálkahártya vérbőségéről is gondoskodik, gyorsítva ezzel a gyógyulást.

 

18 óra: Vacsorára jöhet valami csípős (mondjuk egy csípős húsleves), hiszen ezzel is serkentheted a nyálkahártya vérellátását, ráadásul az eldugult orrodat is tisztítja.

 

20 óra: Érdemes forró fürdővel zárni a napot, lehetőleg minél nagyobb gőzt csinálj a fürdőszobában, mintha szaunáznál. Az izzadással gyorsabban távoznak a kórokozók, a meleg pedig serkenti a vérkeringést. Ekkor se felejts el az illóolajokat, a levendula még az elalvásban is segíthet.

 

22 óra: Tessék aludni! Az igénybevett szervezetnek sok pihenésre van szüksége, alvás közben igazán aktív az immunrendszer, ekkor tudunk gyógyulni. 7-8 óra alvás az ideális, ezért tévézés helyett inkább pihenj!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek