Gombócot érzel a torkodban? Lehet, hogy beteg vagy!

Gombócot érzel a torkodban? Lehet, hogy beteg vagy!

Télen, a megfázásos időszakban az emberek többsége a torkában zavaró gombócérzésre panaszkodik, melyet csak nagy nehezen tud megszűntetni. Bár maga a tünet legtöbbször ártalmatlan, azonban van, hogy pajzsmirigyzavarra hívja fel a figyelmet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, mikor érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Gyakori tünet, bizonytalan diagnózis

Szinte nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne érzett volna egyfajta „gombócot” a torkában.

Gombócot érzel a torkodban? Lehet, hogy beteg vagy!

Ezt kiválthatja többek között éles stresszhelyzet, egy egyszerű megfázás, torokgyulladás, reflux, pánik, valamint allergia, viszont ha tartósabban fennáll a panasz, akkor gondolni kell pajzsmirigy problémára is. Ugyanis gyakori kísérőre a nyelési nehézségek, illetve a torokban az a bizonyos gombócérzés. Ilyen esetben érdemes alapos kivizsgáláson részt venni, hiszen ha elhanyagoljuk, komoly szövődményeket is okozhat a probléma.

Nem mindig a hormonok a felelősek

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy pajzsmirigyzavar, akkor a legtöbbször alul-, vagy túlműködésre gondol. Bár való igaz, ez utóbbi gyakori kísérője gombócérzés, azonban nem ritka, hogy a hibát magában a mirigy szerkezetében kell keresni, hiszen a szerv megnagyobbodása, illetve a struma (golyva) is okozhat ilyen panaszt- akár normál hormonszint mellett is (bár leggyakrabban valamilyen pajzsmirigy betegséghez társul).

„A pajzsmirigy szempontjából akár egy megfázásos időszak is veszélyes lehet, hiszen a fertőzés könnyen ráhúzódhat, és speciális esetben nem csak duzzanatot és fájdalmat okoz, de működészavart is!”- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Fontos a mielőbbi kezelés

Akár hormonzavarról, akár golyváról van szó, fontos a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése, hiszen megfelelő terápiával véget vethet a kellemetlen tüneteknek és szövődményeknek. A golyva kezelése azért is kiemelten szükségszerű, mert vannak esetek – bár ritkán –, amikor elrákosodhat, így folyamatos kontrollt igényel. Viszont mindezeket egybevéve a pajzsmirigyen lévő göbök rendszerint ártalmatlanok, és műtétre csak egészen ritkán kerül sor, általában akkor, amikor olyan mértékű légcső- illetve nyelőcsőszűkületet eredményez, ami már befolyásolja a beteg mindennapjait.

Ezek a tünetek hívják fel a golyvára a figyelmet:

  • gombócérzés a torokban
  • nyelési problémák (bár ezt már nem érdemes megvárni, előtte érdemes megoperálni)
  • nyakon lévő csomó kitapintása
  • nehézlégzés

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények