Gének miatt szenvedünk az influenzától

Gének miatt szenvedünk az influenzától

"Gyenge" gének egyfajta szerencsétlen kombinációjával magyarázható, miért van az, hogy míg egyesek egyetlen éjszaka alatt kigyógyulnak az influenzából, addig mások akár hetekig is nyomják az ágyat miatta - állítják ausztrál kutatók.

Ausztrál járványügyi szakértők azonosították azt a génkeveréket, amelynek következtében egyes emberek nyolcszor hosszabb ideig nem tudnak megszabadulni az influenzától, és annak súlyosabb mellékhatásaival kell megküzdeniük, mint szerencsésebb társaiknak.

Gének miatt szenvedünk az influenzától

Felfedezték, hogy van egy maroknyi olyan ember is, aki génkombinációinak köszönhetően különösen ellenálló a fertőzéssel szemben, így hihetetlenül gyorsan kigyógyul az influenzából.

"Mindnyájan tapasztalhattuk, hogy vannak emberek, akik hosszú ideig betegeskednek, míg mások nagyon gyorsan meggyógyulnak. Be tudtuk bizonyítani, hogy ennek genetikai okai vannak" - nyilatkozta a kutatást vezető Ute Vollmer-Conna az AAP ausztrál hírügynökségnek.

A kutatók, akik az eredményről a Clinical Infectious Diseases című szaklapban számoltak be, 300 olyan ember immunválaszát elemezték, akiknél akut mirigylázat, Ross folyó vírusos megbetegedést, illetve Q-lázat diagnosztizáltak. A betegek 28 százalékának minden esélye megvolt arra, hogy "gyenge" génjei miatt sokáig betegeskedjen, míg 18 százalék volt ellenálló a fertőzéssel szemben.

Azt még korai lenne megmondani, hogy a teljes népességben hasonlóak az arányok - figyelmeztetett Vollmer-Conna. Arra azonban mindenképpen jó a kutatás eredménye, hogy azonosíthassák a különösen veszélyeztetett embereket, akiknél így személyre szabott lehet a megelőzés és a kezelés is. Akiről pedig kiderül, hogy ellenálló, annak fölösleges beadni az oltást - tette hozzá.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek