Évezredes terápia: a masszázs

Évezredes terápia: a masszázs

A fürdők wellness lehetőségei mellett a legkedveltebb természetes terápia a masszázs. A több évezred tapasztalatát és tudását őrző mozdulatok nemcsak kellemesek, de gyógyító hatásukhoz nem férhet kétség.

A masszázs a legősibb terápiák egyike, több ókori emlék bizonyítja, hogy elődeink Egyiptomtól Kínáig és Indiáig, Izraeltől Rómáig jól ismerték a masszírozás gyógyító hatását. A masszírozás néhány ezer, de még néhány száz éve is rituális szertartáshoz hasonlított, ahol a test és a lélek egyaránt ellazult, megtisztult. A lényegét és hatását tekintve ma sem várunk el mást egy jó masszázstól. S ha már az ókori elődeinket emlegettük, fontos tudnunk, hogy a masszőrök akkoriban is alapos anatómiai tudás birtokában és sok-sok rendszabály betartásával dolgoztak.

Évezredes terápia: a masszázs

A nyugati kultúrákban leggyakrabban alkalmazott masszázsok alapja a svéd masszázs néhány alapmozdulata. Rengeteg masszázstípussal találkozunk, a legismertebbek közé tartozik a gyógymasszázs, a sportmasszázs, a frissítő masszázs, de egyre többen fordulnak az alternatív terápiák felé, és vesznek igénybe ayurvédikus masszázst, akupresszúrát, reflexzóna masszázst, kínai, japán vagy thai masszázst. Ezek a technikák általában filozófiai alapon nyugszanak, a bőrön és az izomzaton kívül más érzékszervekre is hatással vannak – a masszőrök gyógyteákat, illóolajokat, nyugtató zenét használnak a kívánt hatás eléréséhez. Valójában mindegy, hogy melyik technikában bízunk, mert mindegyik célja ugyanaz: a nyugtatás és a fájdalomcsillapítás, a kondíció megőrzése, a keringés serkentése, az izmok vérellátásának fokozása, szükség esetén a gyógyítás.

Masszázs típusok

Svéd masszázs

A svéd masszázs kézzel végzett, az emberi szervezetet mechanikai ingerek által befolyásoló kezelési technika. Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, krémmel, olajjal vagy anélkül végzik. Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. Lehet masszírozni közönséges ágyon és földön is, ám ez a masszőr számára jobban megterhelő. Öt alapfogása a simítás, a dörzsölés, a gyúrás, az ütögetés, a vibráció, amely kiegészíthető kirázással és kimozgatással is. A masszírozás során az egyik legfontosabb cél a feszültség oldása, fájdalomcsökkentés és a nyirokkeringés javítása. Oldja az izomgörcsöket, serkenti a vérkeringést, hatására csökken az idegek ingerlékenysége, erősödnek a fáradt izmok.

Gyógymasszázs

Orvosi utasításra végzett gyógyító célzattal alkalmazott kezelés, melyet általában más gyógyeljárással kapcsolnak,  különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával. Ebbe a kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst. A gyógymasszázs sokat segít a fájdalmas izomcsomók eltüntetésében, amelyek számtalan ok miatt alakulhatnak ki. Ilyen lehet egyebek  között a helytelen edzés, különféle fertőzések, trauma, izom-és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Thai masszázs

Az egyik legősibb, legnépszerűbb és leghatékonyabb keleti gyógymód, Indiából származik. A többi masszázstól eltérően a thai masszázs úgynevezett szárazmasszázs, azaz az egyéb technikákkal ellentétben nem használnak hozzá olajat, krémeket. Könnyű testsúlyú (40-55 kg) hölgyek végzik a kezelést, lábbal taposva, a matracon ruhában fekvő páciensen, keringés javítás és energia aktivizálás céljából. A páciens izületeit módszeresen kimozgatják, megfeszítik, csavarják, olyan mint egy különleges passzív tornagyakorlat. Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.

Aromamasszázs

Az illóolajok olyan illatanyagok, melyek parányi olajcseppecskék formájában előfordulnak a különböző növényi részekben (pl. levelek, gyökér, héj, virág, gyümölcs). Sok évszázad óta alkalmazzák ezeket az illatokat gyógyításra, vallásos szertartások kellékeként, testápolásra. Nem véletlen tehát, hogy ezek az olajok az aromamasszázs alapkellékeivé váltak, hiszen bőrön keresztül is kiválóan hatnak. Az olajokat természetes módon nyerik ki ismert gyógynövényekből a levél leszedésével, beáztatásával, desztillálásával. Bár időnként lehet olvasni a házilag elkészíthető illóolajokról, de nem árt, ha tudjuk, hogy pár gramm tiszta illóolaj elkészítéséhez több kiló növényt kell felhasználni, ami otthoni körülmények között nehezen oldható meg.

Masszázsolajok

Levendula

Az illóolaj színtelen, halványsárga színű, édeskés, levendulavirágra emlékeztető és enyhén balzsamos illatú. A valódi levendulaolajnak nyugtató, ellazulást elősegítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatása van. Hatékonyan alkalmazzák reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelésére.

Évezredes terápia: a masszázs

Paprika masszázsolaj

A kapszaicin tartalmú paprikaolaj a hátfájást is enyhíti és kitűnő izomlazító, különösen ezért kedvelik a sportolók. Csillapítja a reumás ízületi gyulladást. A paprikaolaj kivonat a kötőszövetekben lerakódott zsír oldásában, a méreg-és salakanyagok elszállításában vesz részt a nyirokkeringés segítségével. Javítja a keringést és a vérellátást. Rendszeres használatával újraépíti az elfáradt, elöregedett bőrt, kitisztítja az ereket és a nyirokrendszert. Hátfájásra és izomlazításra is javasolt hatóanyag.

Narancsolaj

A kellemes illatú narancsolaj visszaadja a bőr egyensúlyát, javítja a testfelszín vérellátását, ezért a narancsbőr (cellulitis) gyógyulását is elősegíti. Növeli a verítékezést, így támogatja a méreganyagok eltávozását a lassú anyagcseréjű bőrből.

Kókuszolaj

A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják és gátolják kiszáradását. A kókuszolaj a bőrön alkalmazva csökkenti a ráncokat, táplálja és feszesíti a bőrt. Mivel a kókuszolaj nyugtató hatású, segít a stressz elűzésében.

Wellness és fitness

A masszírozás nyugtató-pihentető hatása már a masszázságyon érezhető, de – hasonlóan a mozgáshoz – akkori éri el a megfelelő hatást, ha rendszeressé tesszük az életünkben. Jellemző, hogy legtöbben akkor fordulnak masszőrhöz, amikor a gerincükben, a deréktájon vagy a vállizmokban komoly fájdalmak jelentkeznek. Fontos megjegyezni, hogy a tartós javulásban vagy akár a megelőzésben az életmódváltásnak nagy szerepe van. A rendszeres testmozgást nem pótolja a közkedvelt szauna vagy a masszázs. A tél a szabadtéri sportoknak nem igazán kedvez, de a napi séta, a biciklizés, a napi tízperces futás kimondottan erősíti a szervezet ellenállását a betegségekkel szemben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek