Ennyit ér az influenzaoltás...

Ennyit ér az influenzaoltás...

Az Angliai Közegészségügyi Hivatal felmérése szerint az idén aktuális influenza-vakcina alig 3 százalékos hatékonysággal védi meg a beoltottakat a betegség ellen. A hivatalos vélemény szerint ennek az az oka, hogy idén az oltásban lévő három komponensből az egyik nem véd az idén terjedő vírusváltozat ellen.

„Bár pontos hazai adataink nincsenek, az biztos, hogy nálunk is alacsonyabb lesz a megszokottnál a fertőzés elleni védelem” – mondta el dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. „Fontos azonban, hogy a külföldi vizsgálatok csak a terjedés megakadályozásának képességét vizsgálták, vagyis azt, hogy hány beoltott lett mégis beteg.” A szakember szerint legalább ilyen fontos, de jóval nehezebben mérhető az, hogy a megbetegedett beoltottak mennyivel viselték könnyebben a betegséget, mennyivel kevesebb szövődmény alakult ki náluk.

Ennyit ér az influenzaoltás...

Dánielisz szerint nem véletlen, hogy az influenzavírus elleni oltás eleve több komponensből áll össze, és ritkán ugyan, de előfordul, hogy az aktuális vírus ellen hatástalan a korábbi évek tapasztalatai alapján összeállított szérum. A virológusok próbálják a legvalószínűbb és a legveszélyesebb vírustörzseket használni az oltás összeállításánál, például ezért is szerepel évek óta folyamatosan a H1N1 elleni törzs. Dánielisz elmondta: a vírus könnyen mutálódik, és a kisebb mértékű változás is elég lehet az oltás hatásainak komoly csökkenéséhez. Most például ugyan szerepel a H3N2-es törzs az oltásban, de nem az az alváltozat, mint ami a legtöbb fertőzést okozza.A pontos adatokkal azonban még várni kell, a szakember szerint a külföldi lapokban emlegetett 3 százalék sem teljesen biztos, sok függ az alkalmazott vizsgálat típusától. Itthon a szezon lecsengése után lesz csak pontos adat arról, mennyire volt hatékony az oltás, és Dánielisz szerint a 2016-os oltás összeállítói is csak ekkor döntenek majd arról, hogy melyik törzseket használják.

A virológusok arra figyelmeztetnek, hogy bár az eddigi eredmények szerint az idei szezonban a betegekből kimutatott influenza A(H3N2) vírusok többségének antigénszerkezete eltér az oltóanyagban található vírustörzsekétől, de az úgynevezett keresztvédelem révén az influenza A(H3N2) vírustörzsek okozta fertőzések esetén is nyújt bizonyos védettséget a védőoltás, jelentősen csökkentve a súlyos szövődmények és az influenza okozta halálozás veszélyét. Az ÁNTSZ januári közleményében azt is kiemelte, hogy Európában a betegekből azonosított influenza A(H1N1) és az influenza B vírustörzsek megfelelnek az oltóanyagban található törzseknek, így a vakcina ezen két komponense megfelelő védettséget biztosít az oltottak számára.

Időközben folyamatos a munka egy olyan oltóanyag elkészítésén is, ami nem a vírus egy-egy törzse ellen véd, hanem a teljes betegség ellen. Ehhez azonban még hiányzik az, hogy a vírus legfontosabb részeit, illetve az ezek ellen bevethető megoldásokat azonosítsák.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek