Elhatalmasodó fáradtság

Elhatalmasodó fáradtság

A tél alatt egyre többen érezzük úgy, hogy reggelente nehezünkre esik kikelni az ágyból, és hiába iszunk kávét, ásítozva megyünk be a munkahelyünkre, aztán hazaérve a gyerekekkel és házimunkával töltött esti órák után a tévé előtti díványon elnyom bennünket az álom.

A fáradtság természetes velejárója mindennapi életünknek, jelzi, hogy szervezetünk kimerült és hogy pihenésre, feltöltődésre van szüksége.

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket és, ha legalább háromszor igen választ adtunk, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy bizony a fáradtság kockázata veszélyeztet minket:

1. Nagy felelősség vagy komoly teher hárul ránk a munkahelyen?

2. Dohányzunk vagy fogyasztunk naponta alkoholt?

3. Napi nyolc óránál többet dolgozunk?

4. Kevés gyümölcsöt és zöldséget eszünk?

5. Csak elvétve sportolunk?

6. Kevesebbet alszunk napi hat óránál?

7. Gyakran kapunk el fertőzéseket?

A fizikai fáradtságot általában gyengeségként, az izmok fájdalmaként, izomlázként vagy az izmok merevségeként érzékeljük, többnyire végtagjainkban, amelyek ilyenkor elnehezülnek és nehezen mozgathatóak. Gyakran előfordul, hogy a kimerült izmok remegnek vagy görcsölnek. Amennyiben a fáradtságot előidéző fizikai terhelés folytatódik, ezek a jelek fokozódnak, szélsőséges esetben nem ritka a kéz illetve a szemhéj remegése, a mozdulatok bizonytalansága, a szédülés, az ájulás, a fülzúgás és a szemkáprázás.

A fizikai fáradtság kialakulásának háttere

A fizikai fáradtság kialakulásának hátterében a tejsav szervezetünkben történő felhalmozódása áll. Amikor ugyanis jelentős erőt fejtünk ki, az izommunkát az izom "akkumulátoraként" működő keratin-foszfátban raktározott energia biztosítja. Ha az izmokat hol megfeszítjük, hol pedig ellazítjuk, mint például térdhajlításnál vagy fekvőtámasznál, az igénybevétel mértékétől függően a fáradtság csak később, esetenként csak néhány perc múlva jelentkezik. A fájdalmat és a fáradtságot a tejsav felhalmozódása váltja ki, amely az úgynevezett anaerob glikolízis során a vércukor oxigénhiány melletti metabolikus feldolgozása nyomán keletkezik. Ez az anyagcsere-folyamat kisebb hatékonysággal termel energiát, mint amikor az izmok oxigénellátása megfelelő.

A fáradtság válfajai

A testi fáradtsággal gyakran együtt jelentkezik a pszichikai vagy szellemi fáradtság is, amely általában kimerültségérzetben, koncentrációzavarban, emlékezetromlásban és álmosságban nyilvánul meg. A jelenség hátterében agyunk energiakészleteinek kimerülése áll.

Elhatalmasodó fáradtság

A fáradtság egy speciális formája a tavaszi fáradtság, amely egyáltalán nem korunk jelensége, hiszen már elődeink szenvedtek tőle. A fáradság ilyenkor összefügg az épp véget érő téllel, a minimális mennyiségű napfénnyel, a nem megfelelő összetételű táplálkozással, a vitamin és ásványi anyagok hiányával.

Betegség következménye is lehet a fáradtság, amely a lábadozási időszakot kíséri. Ilyen például a poszt-virális fáradtságszindróma és a krónikus fáradtság-szindróma, ez utóbbi különböző vírusfertőzések, a központi idegrendszer zavara vagy alvászavar miatt is kialakulhat.

Mivel a fáradtság olyan tünet, amely azt jelzi, hogy a szervezetben nincs valami rendben, először az okát kell megkeresnünk. Ha ezt az okot nem leljük, vagy ha a fáradság tovább tart néhány hétnél és a gyógyszertárban ajánlott készítmények sem segítenek, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz, aki, ha szükséges, további kivizsgálásokra küld el bennünket.

Ha a fáradtság kialakulása mögött nem gyulladás vagy immunzavar áll, okozhatja a stressz, amelyet különböző stresszkezelési technikákkal (mozgás, helyes táplálkozás, tudatos légzés stb.) lehet enyhíteni vagy alvászavar, amelynek kezelésére szintén vannak természetes módszerek.

Megelőzés

A vitaminok és az ásványi anyagok szintén szerepet kapnak a fáradtság leküzdésében. Bár nem léteznek speciális fáradtság-elleni vitaminok, a kutatások és a mindennapi gyakorlat is azt mutatja, hogy a megnövelt vitamin- és ásványianyag-bevitel elengedhetetlen része a kimerültség gyógyításának.

Egyes természetes kivonatok fokozzák a sejtek oxigén-felhasználását és ezzel lehetővé teszik, hogy nagyobb igénybevétel esetén a test több energiát nyerjen, csökkentik a tejsav által okozott fáradtságot, és segítik, hogy a szervezet hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló energiatartalékokat.

Patika Tükör

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek