Egészségtippjeink 12 hónapra

Egészségtippjeink 12 hónapra

Változni nehéz és hosszadalmas. Ezért van baj az újévi fogadalmakkal, mert nem teljesülnek egyik napról a másikra. Adunk minden hónapra egy könnyen megvalósítható ötletet az egészséges életmódhoz.

A Londoni Egyetem kutatásai szerint 66 napra van szükségünk ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk és beépítsünk az életünkbe. Ezért nem érdemes fejest ugari az újévi fogadalmakba, inkább lassan érdemes kezdeni a változást. Ehhez adunk tippeket minden hónapra.

Január - Igyál több vizet!
Egyszerűnek tűnik, mégis mindig elfelejtjük. Pedig a víz áldásos hatásairól mindannyian tudunk: segít a fogyásban, a méreganyagok eltávolításában, rendben tartja az emésztést, csökkenti a fáradtságot. 8 pohár víz a napi adag, és ha még szomjas vagy, igyál még.

Február - Reggelizz minden reggel!
Az egészséges reggeli energiával tölt el, így könnyebb a napi teendőket elvégezni. Kutatások azt is igazolták, hogy akik egy nagyobb fogyás után rendszeresen reggeliztek, kevésbé szedték újra fel a leadott kilókat.

Március - Aludj többet!
Napi 7-9 óra alvásra van szüksége egy egészséges szervezetnek, így ellenálló lesz a betegségekkel szemben, nehezebben fertőzik meg a vírusok, ráadásul a szívinfarktus és a diabétesz kialakulásának kockázata is csökken.

Április - Vezess étkezési naplót!
Egyes kutatások szerint sokat segít a fogyásban, ha minden nap leírod, mit ettél. Állítólag megduplázható a fogyás mennyisége, hiszen nyilvánvalóvá válik, miről kellene lemondani, és mit kellene egészségesebb táplálékkal helyettesíteni.

Egészségtippjeink 12 hónapra

 

Május - Sétálj!
Ha mozgásról van szó, dönts a séta mellett. Heti öt alkalom, 30 perc élénk ütemben megteszi a hatását. Ha gondot jelent a fél óra, akár fel is oszthatod az adagot kétszer 15 percre.

Június - Egyél több zöldséget és gyümölcsöt!
A tányérod felét minden étkezésnél zöldség vagy gyümölcs foglalja el. Lehetőleg alacsony cukortartalmú zöldségeket válassz, ilyen a madársaláta vagy a rukkola. Nassolnivalóként egy alma, narancs tökéletes lehet, a banánnal, szőlővel óvatosan. Feltöltik szervezeted vitminraktárait, és emésztésedet is segítik.

Július - Használj kisebb tányért!
Egy kicsit becsaphatod magad, ha kisebb tányérokat használsz, hiszen nagyobb adagnak tűnik az étel, amit ráraksz. Kevesebb kalória, mégis elégedett leszel.

Augusztus - Egyél kevesebb húst!
Nem kell lemondanod a húsról, de szervezeted biztosan meghálálja, ha beiktatsz heti egy-két húsmentes napot. Ha kevesebb vörös húst veszel magadhoz, csökkeneted a daganatos betegségek és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szeptember - Keress edzőpartnert!
Ha van kivel edzened, motiváltabb leszel, nem halasztod el olyan gyakran az edzést. Jó móka, ha van kivel szenvedni.

Október – Lassan egyél!
Az agyadnak 20 percre van szüksége, hogy felfogja a jóllakottság érzését. Ezért egyél lassan, hogy szervezetednek legyen ideje felfogni, mikor elég a kalóriákból. Így sokkal kevesebb étellel is jóllaksz.

November – Kapcsold ki a telefonod!
A folyamatos rezgés és csöngés mellett nehéz kikapcsolni, relaxálni vagy pihenni. Az új technológiák használata egyes kutatások szerint emeli a depresszió, alvási zavar kialakulásának kockázatát. Engedd meg magadnak azokat a pillanatokat, amikor senki nem érhet el – megérdemled.

December – Ne hagyj ki étkezést!
Mindig legyen időd enni, se munka, se buli miatt ne hagyd ki a megszokott étkezéseket. Ha különösen éhes vagy, sokkal többet eszel, ami nem csak hizlal, de még meg is feküdheti a gyomrodat.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek