Dédi zserbója - Adventi készülődés
A karácsony elképzelhetetlen zserbó nélkül. Én régebben nem szerettem, azonban, amikor megismertem a férjem, hozott a Nagymamája féltve őrzött zserbójából. A családjuk innen tudta, hogy komoly a kapcsolatunk, hiszen megosztotta velem a „kincsét”. Azóta a Nagymama Dédi lett, az Ő receptje alapján készítem el minden karácsonykor a zserbót. Lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem az. Érdemes kipróbálni.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 0,5 dl tej
- csipet cukor
- 1 dkg élesztő
- 1 csomag vanillin cukor
- 25 dkg dió darálva
- 20 dkg porcukor
- folyósabb baracklekvár
Mázhoz:
- 20 dkg margarin
- 12 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál kakaó
- 5 evőkanál tej
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk kicsit megfutni. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját és a vanillin cukrot. Jól összegyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk.
Sütéshez nagy tepsit használjunk. Kinyújtjuk az első lapot, beletesszük a tepsibe. Baracklekvárt kenünk rá (én nem szoktam sajnálni ☺), majd megszórjuk a porcukorral összekevert dióval. Rányújtjuk a következő lapot, amit megint megkenünk lekvárral, megszórunk cukros dióval, végül megint egy lap következik. Amikor megvagyunk, 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg enyhén barnás nem lesz a teteje. Kivesszük hűlni. Ha kihűlt, elkészítjük a mázat.
Egy edényben nagyon kicsi lángon elkezdjük melegíteni a margarint a cukrot és a tejet. Ezt nagyon óvatosan tegyük, tényleg csak összemelegítjük, ha szükséges levesszük a tűzről, és úgy keverjük tovább. Ha már massza-szerű, akkor adjuk hozzá a kakaót, és csak elkeverjük benne, nem tesszük vissza a tűzre. Az egészet a zserbó tetejére kenjük, és hagyjuk hűlni.
Tipp! A mázat készíthetjük gőzfürdőben is, akkor nem ég le, de így is figyelni kell. Ne aggódjunk, ha nem tudjuk egy darabban kinyújtani a lapot, a töltelék és a máz elfedi, ha foltozgatunk.
Jó tudni! Lekvárból lehet kapni diabetikus változatot, illetve szezonjában mi is eltehetünk így, és porcukorból is van nyírfa cukor, ha valakinek ügyelnie kell erre.
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Élesztő |
Kristálycukor |
Dió |
Tej |
Tojás |
Energia |
370 kcal |
396 kcal |
390 kcal |
654 kcal |
44 kcal |
143 kcal
|
Fehérje |
12,3 g |
44 g |
0 g |
15,2 g |
3 g |
12,6 g |
Zsír |
1,3 g |
6 g |
0 g |
65,2 g |
1,5 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
42 g |
99,9 g |
13,7 g |
4,7 g |
1,8 g |