Bőrápolás télen

Bőrápolás télen

Nőknek és férfiaknak egyaránt fontos az egészséges, ápolt bőr, amely ilyenkor télen, különösen igényli az ápolást, hiszen a kinti hideg és a szobák meleg, száraz levegője különösen nagy igénybevételt jelent.

Bőrápolás télen

A bőr rétegei

A felhám legfelső rétege a szaruréteg, amely közvetlenül érintkezik a külvilággal, és amely az igénybevételtől függően különböző vastagságú. A szaruréteget teljesen elhalt, lapos sejtek alkotják, amelyek szorosan tapadnak egymáshoz és az alattuk lévő rétegekhez. Ezek a szarusejtek víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben - tehát száraz levegőjű, fűtött lakásban - kiszáradnak. Ha a szaruréteg sejtjeinek víztartalma tíz százalék alá csökken, létrejön a hámlás, a szarusejtek leválása a bőr felszínéről. Bőrünk normál hidratációját hivatottak megőrizni a szarurétegben fellelhető úgynevezett nedvességmegkötő faktorok, amelyek a fokozatos elszarusodás folyamán képződnek. A bőr felszínén található egy vékony zsírréteg is, amely faggyúból, szarusejtekből és verejtékből tevődik össze. A bőr "zsírköpenyének" fontos szerepe van a nedvesség megtartásában, és védi a bőrt a nedves anyagok feláztató hatásától is. Ha ezt a lipidréteget eltávolítjuk, például szappanos, meleg vizes mosdással, vagy tisztítószerekkel, mosószerekkel, a szaruréteg víztartalmát is könnyen elveszíti.

 

Gyermekkortól időskorig

A kisgyermekek esetében egyre gyakoribb a gyermekkori ekcéma, amely jelentkezhet már csecsemőkön is, de sok esetben óvodás- vagy kisiskoláskorban észleljük először tüneteit. A bőr az egész testen nagyon száraz, viszket, később a hajlatokban, majd a bőrfelszín más részein is vöröses, körülírt, hámló elváltozások jelennek meg. A probléma gyakran ételallergiával társul. Tipikus, hogy a tünetek nyáron javulnak, vagy teljesen eltűnnek, a téli hideg beköszöntével pedig megjelennek, kiújulnak.

 

Szintén jelentős problémát okoz a bőr szárazsága idős korban. Ennek oka az életfolyamatok lassulása, a bőr mirigyeinek és a hámsejtek működésének csökkenése. Ha ehhez még a lakás levegőjének szárító hatása is társul, túlzásba vitt szappanos mosakodással együtt, biztosan számíthatunk a panaszok erősödésére.

 

Tipp: Ne áztassa testét hosszú ideig meleg vízben, fürdés helyett inkább zuhanyozzon. Ne használjon erősen lúgos hatású szappanokat, inkább a tusfürdőket részesítse előnyben. A szárazság kezelésére, a bőr lipidrétegének visszaállítására legalkalmasabbak azok a készítmények, amelyek természetazonos lipideket tartalmaznak.

 

További tippjeinket megtalálja a Patika Tükör decemberi számában. Keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek