Bemelegítés 5 lépésben

Bemelegítés 5 lépésben

A síelés gyakran jár kisebb-nagyobb balesetekkel. Nem csoda, hiszen a gyors mozgás nagy lendülettel jár, az egyensúlyvesztést pedig a szervezet reflexesen igyekszik korrigálni. Ám a hirtelen ébredő különböző irányú erőknek a bemelegítés, lazítás nélkül igénybe vett váz- és izomrendszer már nem tud ellenállni, és megsérül.

A bemelegítést nem tanácsos megspórolni! Az a pár perc, amely alatt felkészülünk az egész napos, intenzív igénybevételre, igazán nem nagy időveszteség! Öt egyszerű és hatékony gyakorlatot gyűjtöttünk csokorba.

Bemelegítés 5 lépésben

1. Fogjuk meg a bal lábfejünket a jobb kezünkkel, majd cseréljünk: fogjuk bal kezünkbe a jobb lábfejünket. Ismételgessük a gyakorlatot úgy, hogy ez a „cserebere” viszonylag lazán, de mégis gyorsan történjen. A gyakorlat fejleszti az állóképességünket.

2. Szökdécseljünk aprókat balra-jobbra úgy, hogy a lábfejeink párhuzamosan egymás mellett maradjanak, a karunkat pedig mindig lendítsük az ellenkező oldalra. Úgy válasszuk meg a sebességet, hogy néhány percig bírjuk folytatni a gyakorlatot.

3. Mozdulataink koordinálása nagyon fontos a sípályán. Álljunk kis terpeszben, majd testsúlyunkat helyezzük a jobb lábunkra. Emeljük fel a bal lábunkat, és rajzoljunk vele nyolcasokat a levegőbe. Később csukjuk be a szemünket, és úgy folytassuk a gyakorlatot 10 másodpercig. Cseréljünk lábat.

4. Álljunk csípőszéles terpeszben. Lendítsük előre mindkét karunkat, miközben hátralépünk a jobb lábunkkal. Térjünk vissza a kiinduló pozícióba, majd ismételjük meg a gyakorlatot váltott lábbal. Folytassuk a cserét gyors ütemben.

5. Síelés közben a lábunkat éri a legnagyobb megterhelés. Álljunk csípőszéles terpeszbe, a karunkat nyújtsuk egyenesen előre, és kulcsoljuk össze az ujjainkat. Guggoljunk kissé le, mintha egy székre akarnánk leülni, és rugózzunk fel-le. Testsúlyunkat felváltva, lassan helyezzük egyik, majd másik lábunkra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek