Az arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás

Ezúttal a legnagyobb orrmelléküreg gyulladásáról beszélt lapunknak dr. Krasznai Magda fül-orr-gégész, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Az arckoponyában található orrmelléküreg-rendszer tagjai a következők: arcüreg, homloküreg, rostasejtek (párosak), iköböl (páratlan). Az üregek funkciója nem teljesen ismert, de a hangszín kialakításában biztosan szerepük van. Az orrmelléküregeket az orvosi nyelv szinuszoknak, ezek gyulladását pedig szinuszitisznek nevezi.

Gyulladás az üregekben

Az orr a légutak kapuja, amelynek meghatározó a szerepe a légzésben és a szaglásban. Az egészséges orr és a melléküregek belső felszínét csillószőrös hengerhám borítja, amelynek a belélegzett levegő melegítése és tisztítása, valamint a párásítás a fő feladata.

Az arcüreggyulladás

Az arcüreg nyálkahártyája vékony, s levegőt tartalmaz. Nyitott szájadékán keresztül az ott termelődő váladék – a csillószőrök mozgásának köszönhetően – az orrba kerül és kiürül. Nátha esetén az orr és az arcüreg nyálkahártyája megduzzad, és fokozott mértékben termel váladékot. Amennyiben az átjárható szájadékon keresztül a váladék képes kiürülni, akkor nem alakul ki önálló gyulladás az arcüregekben.

Amennyiben a kivezető nyílás elzáródik vagy beszűkül, akkor a mögötte elhelyezkedő nagyobb melléküregből nem tud kiürülni a váladék, emiatt pangás és bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakul ki. Mivel az arcüreg jóval lejjebb terjed, mint amilyen magasan a természetes kivezető nyílása van, az ott képződő váladék nehezen tud kiürülni. Emiatt a melléküregek gyulladása közül az arcüreggyulladás a leggyakoribb.

A fogak betegségei is gyakran ráterjednek az arcüregre, és fordítva: a melléküreg betegségei sokszor váltanak ki fogtüneteket.

Mitől záródhat el a melléküregek kivezető nyílása?

  • bakteriális fertőzés következtében keletkező genny és nyálkahártya-duzzanat
  • anatómiai elváltozások (például orrsövényferdülés, orrkagyló- és orrmandula-megnagyobbodás)
  • általános immunológiai állapotromlás
  • fertőző és gombás betegségek
  • orr- vagy arccsonttörés
  • az orr és a melléküregek kezdődő polipózisa

Tünetek

Akut gennyes arcüreggyulladás. A fájdalom a beteg oldal felett, az arcüreg elülső falán jelentkezik, és gyakran a felső fogakba is kisugárzik. Előrehajláskor fokozódik a fájdalom, s a délelőtti órákban a legerősebb. Jellemző a bő, gennyes váladékozás az orrjáratban, illetve a hátsó garatfalon. A váladék lehet sárgás, zöldes, szagtalan vagy bűzös is. Ez utóbbi fogászati eredetre utal. Orrdugulás és szaglászavar is jelentkezhet. Elesettség, étvágytalanság, rossz közérzet és hőemelkedés is előfordulhat.

Krónikus arcüreggyulladás. A panaszok ilyenkor kevésbé feltűnőek. Az érintett arcüreg feletti tompa fájdalom, az orrdugulás, a szaglászavar mellett a legjellemzőbb az egyoldali orrváladékozás. A lecsorgó váladék miatt elhúzódó köhögés is jelentkezhet. Az orrban és az arcüregben a krónikusan gyulladt területen polipok is kialakulhatnak, amelyek további szűkületet okozhatnak.

Ismétlődő felső légúti hurut után kialakuló arcüreggyulladás gyerekeknél. Tünetszegény, mérsékelt orrváladékozással és éjszakai köhögéssel jár. A panaszokat gyakran megnagyobbodott orrmandula tartja fenn. Következményes fülkürthurut is kialakulhat, ami halláscsökkenést okoz. Fogjunk gyanút, ha a kicsi rosszabbul hall, és állandóan nyitott szájjal, horkolva alszik.

Kivizsgálás

A tünetek megismerése után, a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján az orvos eldönti, hogy szükséges-e további kivizsgálás. Az egészséges melléküreg röntgenképe tiszta, levegővel telt. Ha a melléküreg folyadékkal, gennyel van kitöltve, akkor a felvétel homogén, masszív fedettséget mutat. Polipok esetén a műtéti beavatkozás előtt kötelező CT-felvételt is készíteni.

Kezelés

Orrcsepp. Az akut gennyes arcüreggyulladás esetében az orrlégzés biztosítására használjunk orrcseppet, ami csökkenti az orr és a melléküreg nyálkahártya-duzzanatát, és elősegíti a váladék kiürülését, a melléküregek kivezető nyílásainak szabadon tartását. Fontos, hogy tartósan, 7-10 napnál tovább ne használjunk nyálkahártya-lohasztó orrcseppet − a hozzászokás veszélye miatt.

Az arcüreggyulladás

Melegítés. Jó hatású a helyi melegítés Sollux-, infra- vagy bioptron lámpával, de akár egy sima 100 W-os olvasólámpa is megteszi. A melegítést naponta 2-3 alkalommal legalább 15 percig végezzük, de 20-25 centiméternél ne hajoljunk közelebb. Előtte fél órával használjunk orrcseppet.  A gőzölés, az inhaláció is hasonló célt szolgál, csak vigyázzunk, hogy elkerüljük az égési sérüléseket. Ha nem visszük túlzásba, a melegítés segíthet a váladék cseppfolyóssá válásában és kiürülésében

Átmosás. Fontos az orr és az arcüreg tisztítása, átmosása. Az orr öblítését magunk is elvégezhetjük otthon orrmosó folyadékkal, például tengervizes vagy gyógyvizes oldattal.

Antibiotikum. Láz, erős arcüregi fájdalom és általános tünetek esetében antibiotikum adása (és a szövődmények elkerülése miatt fül-orr-gégészeti vizsgálat, valamint CT) is fontos. Fogászati eredetű arcüreggyulladás esetében is szükséges antibiotikum adása, fogászati vizsgálat és kezelés mellett.

Egyéb. Az arcüreggyulladás korai szakában nyákoldó, köptető, gyulladáscsökkentő és antihisztamin-készítmények használhatóak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek