Articsókás répalé - Vitaminkoktél
Ünnepek után, az új év kezdetével gyakran teszünk fogadalmat, hogy egészségesebben fogunk élni, étkezni. Csak támogatni tudom ezen elhatározásokat, még ha nem is tartanak ki év végéig. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni egy újabb zöldség lével.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 1 db articsóka leveleire szedve, megmosva
- 2 db közepes sárgarépa jól megmosva
A hozzávalókat daraboljuk le és zöldség-gyümölcspréssel préseljük le. Előbb a csicsóka leveleket, majd a sárgarépát. Önmagában a articsóka lé nem annyira ízletes, ezért érdemes mindig valamilyen más zöldséggel keverni. Ez lehet cékla, sárgarépa, vagy akár paradicsom is. A préselt leveket mindig hígítsuk, úgy fogyasszuk. A legjobb, ha annyit készítünk, amit meg is iszunk, de 1-2 napig hűtőben tárolhatjuk is.
Tipp! Öntsünk hozzá pár csepp hidegen préselt olajat is, így a zsírban oldódó vitaminok is hasznosulnak.
Jó tudni! Az articsóka fogyasztása bélrendszeri panaszok esetén hasznos, például felfúvódáskor. Óvják a májat, segítik a kiválasztási folyamatokat, csökkentik a vérzsír szintet.
Tápérték (100 g):
|
Articsóka |
Sárgarépa |
Energia |
47 kcal |
41 kcal |
Fehérje |
3,2 g |
0,9 g |
Zsír |
0,1 g |
0,2 g |
Szénhidrát |
10,5 g |
9,5 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

