A nátha veszélyei gyerekekre, kismamákra és idősekre

A nátha veszélyei gyerekekre, kismamákra és idősekre

Habár a megfázás semmiképpen nem nevezhető komoly betegségnek, téli hónapokban a háziorvosi rendelők gyakori látogatói a gyermekeiket orvoshoz vivő szülők, a kismamák és az idősek. Dr. Kovács Ildikó háziorvost arról kérdeztük, mit tehetünk a légúti betegségek ellen.

Dr. Kovács Ildikó hódmezővásárhelyi háziorvos szerint felesleges rettegni a betegségtől. A megfázás leghatékonyabb ellenszere a mozgás, a helyes táplálkozás és általában a természetes életmód, amelynek a lelki egyensúly is szerves része. Persze kár lenne egyetlen legyintéssel elintézni a légúti fertőzést és annak szövődményeit, különösen a kisgyerekek, a kismamák és az idősek esetében, akik érzékenyebbek vagy védtelenebbek a vírusokkal szemben.

Kisgyerekek (1-3 év)

A kisgyermekek meghűléses panaszaira azért kell a szokásosnál több figyelmet fordítani,  – hangsúlyozza dr. Kovács Ildikó – mert nem tudják kifújni az orrukat. Márpedig ha nem ürül ki az orrüregből a váladék, akkor az orr melléküregében gyulladás alakulhat ki, a váladék a hátsó garatban lecsoroghat és gyulladást idéz elő. Fontos, hogy az orrnyílások jól szellőzzenek, tehát tanítsuk meg a gyerekeket minél hamarabb az orrukat kifújni.  A meghűléseknél különösebb terápiára nincs szükség. Leghatékonyabban a tápanyagokkal bevitt vitaminokat hasznosítja a szervezet, amit meghűléskor szintetikus vitaminnal (C-vitaminnal) ki lehet egészíteni. Magas láz, makacs köhögés esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Várandós kismamák

Az első trimeszter a legérzékenyebb időszak, a magzat idegrendszere ekkor fejlődik ki, ilyenkor még a legbanálisabb fertőzés is veszélyt jelenthet. A megfázást azonban a helyén kell kezelni, egy sima kis orrfolyás, láz nélkül járó meghűlés nem jelent a kismamákra veszélyt. Nekik is tudom javasolni az átlagosnál több folyadékbevitelt, a vitaminokat.

A nátha veszélyei gyerekekre, kismamákra és idősekre

A kismamák esetében mindig felmerül, hogy bármilyen gyógyszer, legyen az vitamin, vagy lázcsillapító, árthat-e a magzatnak. Majdnem minden gyógyszer leírásában szerepel az, hogy a kismamáknak nem ajánlott. Mégis, orvosi tapasztalat alapján azt mondhatjuk, hogy minimális mennyiségben egy-egy tabletta nem ártalmas a magzatra. Egy sima meghűléses panasz mellett a kismamának nem kell gyógyszert szedni. Ha belázasodik, ha a meghűlésnek szövődményei vannak, akkor viszont forduljon orvoshoz, és gyógyszert kizárólag orvosi utasításra, a lehető legkisebb mennyiségben szedjen.

Idősek

A légúti vírusok legérzékenyebb áldozatai az idősek, de ők sincsenek „veszélyzónában“, hiszen egy általánosan jó egészségi állapotban lévő idősebb embert nem visel meg a megfázás. Ha viszont ebből az állapotból bármi kibillenti, lehet ez meghűlés is, műtét, vagy más betegség, ami miatt legyöngült állapotban van, akkor a lábadozás stádiumában megelőzésképpen hasznosak a szintetikus vitaminok.

A teljes cikket a Patika Tükör januári számában olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek