6 jó ok, hogy beoltasd magad influenza ellen

6 jó ok, hogy beoltasd magad influenza ellen

Minden évben eljön az ideje az influenza oltásnak. És minden évben feltesszük magunknak a kérdést: beoltassam magam vagy ne? Íme 6 dolog, ami az oltás pártján áll.

Akkor is terjeszted, ha nem vagy beteg

Az influenza vírust hordozó emberek 20-30 százaléka nem lesz beteg, azaz hiába van benne a vírus, az nem betegíti meg őt. Igen ám, de ettől még terjeszti a kórokozót, és könnyedén megfertőzi házastársát, barátját, gyerekeit, kollégáit. Így akkor is érdemes beoltatni magad, ha nálad nem szokott tüneteket okozni a vírus.

Sokat nyomkodod az okostelefonod

Ha nem azon kevesek közé tartozunk, akiknek nincs okostelefonja, akkor érdemes beoltatni magunkat. Miért? Mert ezeknek a telefonoknak kemény műanyag felületük van, és ezen könnyen megragadnak a bacik. A kezünk folyton rajta van, de az arcunkhoz is közeltesszük őket, arról nem is beszélve, hogy hány helyre rakjuk le.

6 jó ok, hogy beoltasd magad influenza ellen

Sok mindenkinek ingyenes – Talán neked is!

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók kérhetik a térítésmentes oltást háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól. Olvasson még több kérdést és választ az influenza oltásról!

Nem lehetsz tőle influenzás

A legelterjedtebb pletyka az influenza elleni oltásról az, hogy influenzás lehetsz tőle. Ez nem igaz! Egy-két hétig eltart míg a vakcina hatni kezd, így ha ebben az időszakban leszel beteg, az nem az oltás miatt van, hanem mert még nem hat.

Megmenthet egy szívrohamtól

Egy tavaly októberi kutatás szerint az oltást megkapók között 36 százalékkal kisebb volt a következő évben szívrohamot elszenvedők aránya. Ez azért lehet, mert az influenza gyulladást okoz a szervezetben, így utat engedve egy vérrög képződésének, ami szívrohamhoz vagy strokehoz vezethet.

Gondolj a babákra!

A fél évnél fiatalabb babáknak nem szabad beadni az oltást, így ők teljesen védtelenek a betegség ellen, ráadásul könnyebben meg is kapják a betegséget mint a felnőttek, és akár bele is halhatnak. Úgyhogy ha van a családban kisbaba, akkor legalább miatta vedd a fáradtságot, és oltasd be magad.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek