5 tipp téli biciklizéshez!

5 tipp téli biciklizéshez!

Aki szeret és szokott a szabadban sportolni, annak télen sem kell lemondania a kinti mozgás öröméről. Egy dologra kell csak nagyon vigyáznia: az ízületeire, amik megsínylik, ha nem tartja őket melegen. Elmondjuk, mire figyeljen mielőtt nekiindul futni, kerékpározni a hideg időben.

A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget. Amíg azonban nem fájnak az ízületeink, addig észre sem vesszük, hogy vannak, és mostohán bánunk velük… Pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetnénk a későbbi szenvedést. Ezért fontos, hogy a hidegben való sportoláshoz megfelelő öltözetet válasszunk, és szoktassuk szervezetünket a megváltozott körülményekhez.

A biciklinek se kell téli álmot aludnia!

Egyre többen indulnak munkába kerékpárral, amikor jó idő van, ám amikor beköszönt a hideg a legtöbben lemondanak erről a fajta közlekedésről, pedig ha felkészülnek rá, akkor télen is egészségesebb választás, mint a tömegközlekedés, és kevésbé stresszes, mint az autózás.

5 tipp téli biciklizéshez!

A biciklizés egy olyan mozgásforma, ami alapvetően ízületkímélő, ám a hidegben kerekezés idővel szörnyű dolgokat tehet például a térdízületünkkel és más betegségeket is megelőzhetünk, ha megfogadjuk a következő tanácsokat:

1. Indulás előtt melegítsen be! Így ízületei majd nem a hideg szélben kezdenek ébredezni. Pár térdkörzés, a lábak előre-hátra mozgatása, néhány óvatos guggolás hosszú távon meghálálja magát.

2. Öltözködjön rétegesen! Akár 3-4 réteg ruhát is húzzon magára, és ezek fel- és levételével találja meg a megfelelő hőmérsékletet. Nagyon fontos, hogy a dereka ne lógjon ki! A legjobb megoldás, ha beszerez egy derékvédőt, amit bármilyen ruhára bátran felhúzhat, és érkezés után le is vehet.

3. Védje a térdét! A biciklin ugyanis ez a legérzékenyebb pontunk. Egy harisnyából házilag készített térdmelegítő is jó lehet, de vannak kifejezetten erre a célra gyártott neoprén ruhadarabok, amik garantált védelmet nyújtanak a hideg ellen.

4. Hordjon sálat vagy kendőt! A torok könnyen megfázhat a menetszélben, ha nem tartjuk melegen.

5. Vegyen maszkot és szemüveget! A maszk nemcsak szűri a levegőt, de egyúttal  melegít is. A biciklis szemüveg  pedig véd a hideg szél ellen, így megelőzve a könnyezést.

A téli futáshoz és gyalogláshoz is van 5+5 jó tippünk. Keresse őket a Patika Tükör decemberi számában!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek