5 jó tanács megfázásra

5 jó tanács megfázásra

Torokfájás, égő érzés, orrfolyás – ha gyorsan cselekszünk, talán kivédhető a komolyabb légúti fertőzés kialakulása, és enyhíthetők a kellemetlen panaszok.

A megfázás első jele az orrfolyás, a torokfájás és a rekedtség. Ha ezek mellé nem társul magas láz, fejfájás, végtag fájdalom és gyengeség, akkor enyhébb folyamatról, nem komolyabb fertőzésről van szó. Így nem kell azonnal orvoshoz fordulni, bátran lehet próbálkozni a házi módszerekkel és a patikában kapható készítményekkel.

5 jó tanács megfázásra

Azért ezt a betegséget sem szabad elbagatellizálni, hiszen sokszor alakul ki fertőzés a nem megfelelően kezelt náthás, torokfájós tünetek után. Ha tehát a fent említett erőteljesebb tünetek is jelentkeznek, menjünk orvoshoz, ha viszont csak a torokkaparás és orrfolyás jelentkezik, érdemes kipróbálni a következő javaslatokat, megfogadni a jó tanácsokat.

 1. Kezdjen intenzív immunerősítésbe
  Kérje ki patikusa tanácsát a rendelkezésre álló természetes immunerősítőkről, illetve az immunrendszert erősítő vitaminokról, illetve nyomelemekről.
 2. Szabad légutakat éjszakára!
  Éjszakára cseppentsen egy-két csepp borsmenta-, citrus- vagy eukaliptusz olajat egy zsebkendőre és lefekvéskor helyezze a párnára, az orra közelébe, hogy belélegezve megkönnyítse a levegővételt és tisztítsa a légutakat. Az orrspray használata is sokat segít lefekvés előtt.
 3. Sós ülőfürdő
  Egy sós fürdővel sok esetben a kezdeti szakaszban még megállítható a betegség. A megfázás kezdeti stádiumában üljön egy kád sós, forró vízbe és pihenjen benne, ameddig csak tud.
 4. Bőséges folyadékfogyasztás
  Megfázás esetén a szervezet sok folyadékot és vele együtt értékes ásványi anyagokat és vitaminokat veszít. Egyen sok gyümölcsöt, igyon minél több vizet, teát, gyümölcslevet.
 5. Torokfájás ellen
  A torokfájást a méz is enyhítheti, de torokfertőtlenítő tabletták is kaphatók a gyógyszertárakban a fájdalom és a gyulladás csökkentésére. Kérjek ki patikusa tanácsát!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek