4 spórolási tipp a fűtésszezonra

4 spórolási tipp a fűtésszezonra

Melegen ajánljuk a házi praktikáinkat, amikkel jelentősen csökkentheted a számlákat – így több pénzed maradhat akár a karácsonyi ajándékokra is!

A december végi ünnepek alatt sokan túlköltekeznek, ezért januárban szorosabbra kell húzniuk a derékszíjat. Hogy már most megelőzd, hogy felkopjon az állad, szívleld meg a fűtésszezonra vonatkozó takarékos tippeket! Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy a háztartási kiadásokat visszafogjuk: a kinti hideg ellenére elsősorban a víz, a gáz és az elektromos áram fogyasztásának mérséklésében érhetünk el komoly eredményeket – némi odafigyeléssel.

1. Akinek egyedileg szabályozható a fűtése, az éjszakára, illetve azokban az időszakokban, amikor éppen nem tartózkodik otthon, néhány fokkal csavarja lejjebb a fűtést! Már ez az 1-2 C°-os csökkentés, komoly megtakarítást eredményezhet a számlánkon, ráadásul nem pazaroljuk fölöslegesen az energiát, kisebb lesz a CO2-lábnyomunk is, és még csak nem is okoz kényelmetlenséget.

4 spórolási tipp a fűtésszezonra

2. Ellenőrizzük a nyílászárók állapotát! A huzatos nyílászárókon úgy ömlik be a hideg, mintha egy focilabda törte volna be az üveget. Szigeteljük az ablakokat, és engedjük le éjjelre a redőnyt! Régebben az ablakpárkányra párnát tettek, és nehéz függönyt a bejárati ajtóra. Visszahozhatjuk ezt a szokást, vagy kis ráfordítással gumi záró réteget marathatunk a huzatos ablakok és ajtók kereteibe, esetleg öntapadós szivacsszigetelést ragaszthatunk fel.

3. A másik nagy „pénzrabló” a víz, pedig egyszerűen megelőzhető a pazarlás. Szereljünk fel vízmegtakarító szelepet a csapokra! Egy egész háztartást fölszerelhetünk néhány ezer forintból, és akár ötven százalék megtakarítást is elérhetünk! (A szelep szakboltokban beszerezhető.) Ne folyassuk fölöslegesen a vizet zuhanyozás, fogmosás, mosogatás közben!

4. Éjszakára, használaton kívül kapcsoljuk ki az elektromos berendezéseket, ne csak „pihenő” vagy stand-by üzemmódba, hanem teljesen!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek