4 hely, ahol valószínűleg meg fogsz betegedni

4 hely, ahol valószínűleg meg fogsz betegedni

Az évnek ebben a szakaszában bárhol könnyű összeszedni betegségeket, de ezeken a helyeken jelentősen megnő az esélyed arra, hogy rád ragadjon valamilyen jó kis vírus.

A munkahelyed

Az asztalodon több százszor annyi baktérium van, mint amennyi a nyilvános wc-n. Töröld át a telefonod, a billentyűzeted, a monitorod és az asztalod legalább naponta egyszer fertőtlenítő kendőkkel.

4 hely, ahol valószínűleg meg fogsz betegedni

A közös konyhában lévő hűtő a másik legnagyobb veszélyforrás, annak is a kilincse. A hűtők negyedét csak évente egyszer takarítják, így szépen összegyűlik rajta mindenféle baktérium. Még egy jó ok, hogy kezet moss ebéd előtt!

A nyilvános mosdó

A Coloradói Egyetem kutatói 19 baktériumot fedeztek fel a nyilvános mosdókban, aminek a csapok a leginkább kórokozó ette részei, mivel a nedvesség segíti a mikroorganizmusok túlélését.

A másik gócpont a kézszárító. 45 százalékkal megnövekszik a kezeden lévő baktériumok száma, ha alá tartod a kezed.

A bank

Az ATM automaták minden egyes gombján 1200 bacillus lakik, köztük e-coli, megfázás és influenza okozók.

A másik dolog, amihez ragadnak a kórokozók, az a pénz. Minden egyes bankó 26 ezer baktériumot tartalmaz.

Az élelmiszerbolt

Lehet, hogy nem árt, ha mielőtt hozzányúlsz a bevásárlókocsihoz, áttörlöd egy fertőtlenítő kendővel. Így nem csak a más emberek kezéről odakerült bacikat pusztítod el, hanem az esetlegesen odakeveredő nyers húslevet, ami könnyen kifolyik a csomagolásból. Mielőtt belerakod a vásárolt húst a kocsiba, tedd be még egy nejlonzacskóba, hogy legalább te ne szennyezd a kicsi kocsit.

És bár nagyon is környezetkímélőek, az újrahasznosítható szatyrokban nem csak a finom csemegéket szállítod haza, hanem a baktériumokat is. A vásárlók 90 százaléka nem mossa rendszeresen ezeket a táskákat. Ha lehet, minden vásárlás után mossuk ki a zacskót, és használjunk külön hordozót a húsoknak és a zöldségeknek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek