Tisztítókúra

Tisztítókúra

Sokan vannak, akik bár szeretnék, még sosem próbálták ki a szervezet méregtelenítését, pihentetését szolgáló tisztítókúrát. A legalább három hétig tartó kúrára sokat kell készülni, a szakácskönyvek beszerzésével, a menü pontos összeállításával, a bevásárlással. Hatékonyabb a böjtölés, ha elvonulunk egy stresszmentes, nyugalmas környezetbe és szakemberek segítségét vesszük igénybe.

A modern ember hozzászokott bőre és szája tisztán tartásához. Ezek a higiéniai szokások kétségtelenül pozitív hatásúak. A bomló táplálékmaradványok eltávolítása a szájból hozzájárul az ép fogak megőrzéséhez, a tisztán tartott bőr kevésbé vonzza a kórokozókat, és ezáltal a védekezési és a kiválasztási funkciók is akadálytalanul zajlanak. Ugyanilyen fontos azonban a belső szervek tisztántartása is. A szervezet salakanyagoktól való megtisztítása hozzájárul a test gyógyulásához és az egészség megőrzéséhez.

Sokan azt hiszik, hogy a szervezet megtisztulása természetes és spontán folyamat. Ez akkor igaz, ha valaki tökéletes harmóniában él a természettel: friss levegőt szív, kizárólag természetes táplálékot vesz magához, fizikailag aktív és nem hódol be a civilizáció luxusának. A tisztítókúra mindenki számára elérhető. A rendszeres és helyes alkalmazás nemcsak a megelőzést segíti elő, hanem sok gyógyszer fogyasztásától és számos betegségtől is megszabadít, még akkor is, amikor néha a hivatalos orvostudomány csődöt mond. A pozitív hatás különösen figyelemre méltó különféle allergiáknál, asztmánál, az immunrendszer, a bőr, a gyomor, a belek, a szív, az erek megbetegedéseinél és több nőgyógyászati panasznál.

A civilizált emberek nagyjából negyvenéves korukban kerülnek abba a helyzetbe, amikor már nem odázható el, hogy az immunrendszerük megerősítésével foglalkozzanak. Éppen ebben az életkorban érezzük még úgy a legtöbben, hogy mindent meg tudunk csinálni.

Arádi Antónia kúravezető már 15 éve, a férje halála óta foglalkozik tisztítókúrákkal. Elmúlt hatvan éves, de nyugodtan letagadhatna vagy tizenötöt belőle. Visegrádon festői környezetben, a világtól elzártan Vitalizáló vendégházában várja a "megtisztulni vágyókat".

Az orvosi vizsgálat és az állapotfelmérés követően a páciensek különböző kúrákon vesznek részt, mint például a Buchinger, a Mayr, és a Schroth méregtelenítő kúrák. Antóniánál 10 napig tart az igazán hatékony tisztítókúra, amely csak az első napokban jár nehézségekkel, később már egyre könnyebbnek érzi az ember nemcsak a kúrát, hanem magát is. A böjtölő napok nagyon gyorsan elrepülnek, mert a böjtölőnek mindig van valamilyen dolga. A reggel speciális testpakolással kezdődik, amelynek előnye, hogy a test az ágyban jól átmelegszik és így intenzíven tud később reagálni a hideg ingerekre. Azután jön az aqua-tréning és a 10 kilométeres túra a visegrádi hegyekben. Szauna, kozmetika és különböző testkezelések állnak a vendégek szolgálatára. A kúra nem jelent éhezést! Biozöldségből és -gyümölcsből készült leveket és leveseket fogyasztanak a résztvevők.

Antónia szerint úgy lehet kedvet csinálni a hosszabb kúrához, ha kipróbálunk egy mini-méregtelenítést, amely mindössze egy napig tart. Ha pedig hetente tartanánk ilyen napot, akkor a súlyunk megőrzése, karbantartása sem jelentene gondot.

Tisztítókúra

Válasszunk ki egy viszonylag nyugalmas napot. Ideális az lenne, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az előre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt. A kúra előestéjén csak valami könnyűt fogyasszunk; például salátát, gyümölcstálat vagy zöldséglevest. Ne együnk kenyeret, tésztát vagy húst. Feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk. Ezen a napon ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és koffeint. Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távozhassanak. Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha erre a napra betervezünk egy szaunázást is.

Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel. A bőséges vízfogyasztás egyébként is a kúra része, 2-3 litert igyunk meg a nap során. Szeleteljük fel apró kockákra a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, és jól megrágva fogyasszuk el.

Gyakorlatilag tetszés szerinti mennyiségben ehetünk belőle az egész nap során, amikor csak megéhezünk, sőt az a cél, hogy minél többet fogyasszunk belőle. Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, de ez is egyéni igénytől függ. Figyeljünk arra, hogy változatos formában készítsük el az ételt, így nem lesz annyira monoton. Mindössze kétféle gyümölcsöt vagy zöldséget válasszunk, de arra ügyeljünk, hogy lehetőleg az is változatos legyen. Ha például az almát választottuk, akkor válogassunk belőle többféle színűt és fajtájút. A nap során vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettőt ne keverjük (hatása alapján gyümölcsnek számít a paradicsom is)! Ha rendszeresen végezzük az egynapos méregtelenítést, akkor ajánlott, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk előnyben.

Kerüljük a citrusfélék többségét, ezek túl savasak, valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, káposzta, spenót, zeller. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő.

Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.

A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan reagál. Mit remélhetünk az egyetlen napos tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani? A szervezet extra mennyiségű vitaminhoz jut, mely felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiákat igényel. A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztőrendszer "pihen", így a szervezet másra "figyelhet", nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is.

Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatására ürülnek a szervezetben felszaporodott mérgek. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hízásra vagyunk hajlamosak vagy fogyókúrán estünk át, heti egynapos zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatásával megőrizhetjük súlyunkat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek