Hirdetés
Tippek allergiásoknak allergiásoktól

Tippek allergiásoknak allergiásoktól

Az allergia egy bosszantó, kellemetlen, és értelmetlen állapot. Gyógyítani sajnos nem lehet, de a tüneteket egy kis odafigyeléssel a minimálisra lehet csökkenteni. Kéky Kira az Origo újságírója megosztotta az olvasókkal az ő otthon alkalmazott tippjeit.

 • Ágyneműcsere (főké    Ágyneműcsere (főként párnahuzatcsere) pár naponta. Erre azért van szükség, mert a fránya kis pollenek a hajunkon megtapadva a párnán landolnak, és az éjszakai nyugalmunkat teszik tönkre.
 • Hajmosás (nem muszáj samponnal, a sima víz is jó) minél gyakrabban. Na, ez az, amit én a derékig érő hajam miatt nem tudok megtenni, pedig csodát tesz. Én helyette vizes kézzel többször végigsimítom a hajam, amit a pollenszezonban mindenképp összefonva hordom. (Kisebb felületre tudnak rátapadni a virágpor szemcséi.)

Tippek allergiásoknak allergiásoktól

 

 • Bár csábító, de ne szárítsuk a ruháinkat, ágyneműnket a szabadban pollenszezon idején. Így ugyanis magunk visszük be a virágport a lakásba.
 • Hazaérkezés után öltözzünk át otthoni ruhába, pollenszezon idején gyakrabban mossuk is ki őket.
 • A szellőztetést időzítsük késő estére, hajnalra, olyankor a legkisebb a pollenterhelés.
 • Szerezzünk be - ha van erre lehetőségünk - olyan porszívót, amely valóban felszívja a szőnyegbe, kárpitba ragadt virágport. Mossunk fel a szokásosnál gyakrabban.
 • Napi többszöri arcmosás hideg vízzel. Aki még nem próbálta, meg fog lepődni, milyen sokat javít a közérzeten. Persze sminkelt arccal kissé nehezebben kivitelezhető, de ha van az embernél alapozó, akkor felfrissíthető az arcmosás után a smink. A kéz, a felkar, a nyak, akár a ruházat hideg vizes, vagy legalábbis nedves kézzel való áttörlése is nagyon sokat segíthet!
 • Van, akinek bejön az orröblítés. Erre többféle megoldás is van, érdemes kipróbálni, mint ahogy az orr belsejét védő kenőcsöt is.
 • Az orrspray-k, orrcseppek között is mindenki megtalálja a neki legjobbat.
 • A nagy dózisú kalcium pozitív hatására ugyan nincsenek tudományos bizonyítékok, de van, aki jobban lesz tőle. Hirtelen jelentkező kellemetlen tünetek esetén legalább 500 mg-os pezsgőtablettát oldjunk fel vízben és igyuk meg. Ártani biztosan nem fog!
 • Ha erre van módunk, akkor az otthon levegőjét megszűrő légtisztító hasznos lehet, mivel legalább az ott eltöltött időben nem szolgáltatunk muníciót a szervezetünknek az újabb téves riasztáshoz. (Sokan megfigyelték, hogy a légkondicionált munkahelyükön vagy a bevásárló központokban jobban vannak, mivel a légkondiban részben leragad a pollen, és kevesebb van a keringő levegőben.)
 • Ha pedig el tudunk menekülni a szezon idejére a hegyekbe (Magyarországon a Mátra tetején például alig mutatható ki a parlagfű pollenje), vagy tengerpartra tudunk utazni (a magyar tenger sajnos erre nem jó), akkor a szervezetünk szó szerint fellélegzik! Ennek hiányában a hazai barlangokban, gyógybarlangokban találhatunk ideiglenes felüdülést, az is pollenmentes terület.
 • Én szezonban (ami nálam februártól októberig tart) nem indulok el otthonról papír zsebkendő, orrspray, antihisztamin és szemcsepp nélkül. Egy női táskába ez simán belefér.

A teljes cikket ennél még több hasznos tippel itt olvashatja el.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend