Tavaszi fáradtság vagy depresszió?

Tavaszi fáradtság vagy depresszió?

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden szék foglalt. Ahogy már ilyenkor lenni szokott, egy idő után elindul a beszélgetés a váróteremben. A legtöbben arról panaszkodnak, hogy szinte annyi erejük sincs, hogy reggel kikeljenek az ágyból. S mintha a kedvetlenség vírusként terjedne. Vagy ez maga a depresszió? Dr. Kovács Dóra pszichiátert arról kérdezem, hogy mi okozza a begubózást, és hogy hol a határ a depresszió és a fáradtság között.

PT: Miért fáradunk el a tél végére?
K. D.: A tavaszi fáradtság oka az, hogy a szervezetünkben megváltozik a szerotonin és a melatonin egyensúlya. A melatonin inkább a sötétben, a szerotonin pedig a napfényben termelődik.  A hosszú, sötét; téli hónapok során a melatonin mennyisége megnő, majd tavasszal, a napfény hatására visszaáll az egészséges egyensúly.

PT: Mi a tavaszi fáradtság ellenszere?
K. D.: Sok folyadék, sok mozgás a szabad levegőn,  D-vitamin és a nyomelemek. Az ingerültségnek és a fáradtságnak nagyon jó ellenszere a magnézium és a B6-vitamin keveréke, a mangán, cink.

Tavaszi fáradtság vagy depresszió?

PT: Mikor beszélhetünk depresszióról?
K. D.: A depressziónak kilenc jellegzetes tünete ismert. Az orvosi protokoll szerint akkor mondjuk egy kliensre, hogy depressziós, ha a kilencből legalább öt tünet jellemző rá, és már minimum két hete fennáll nála ez az állapot. Természetesen velünk is előfordulhat, hogy akár egy rossz hír hatására a kilenc tünetből ötöt-hatot is felfedezünk magunkon, és ez tart egy-két napig, de ez még nem depresszió.

A depresszió tünetei

  1. Örömtelenség.
  2. A táplálkozási szokások megváltozása nélkül bekövetkező testsúlyváltozás, amely gyakrabban testsúlycsökkenést jelent, de egyesek hirtelen sokat híznak.
  3. Megváltozik az alvásidő: az a gyakoribb, hogy kevesebbet alszik az illető, olykor azonban többet.
  4. Pszichomotoros változás: az illető szokatlanul lelassul, vagy éppenséggel felpörög.
  5. Állandó fáradtságérzés.
  6. Érdektelenség.
  7. Állandó önvád.
  8. A gondolkodási képesség megváltozása, dekoncentráció. Olyan érzés keríti hatalmába, hogy nem képes gondolkodni.
  9. Gyakori foglalkozás a halállal, öngyilkossági vágy, esetleg öngyilkossági kísérlet.

PT: Mi okozza a depressziót?
K. D.: A depressziónak számtalan elmélete létezik. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a hajlam a családon belül örökletes. A legújabb kutatások szerint egyesek kevésbé tudnak feldolgozni negatív életeseményeket, mint többi embertársuk. Mások pedig súlyos élethelyzeteik ellenére is derűsek, optimisták tudnak maradni.

A pszichoanalitikus irányzatok  szerint  depresszióra való hajlamot okozhatnak a kora gyermekkori (kétéves korig) traumák, veszteségélmények, mint például a szülő, de akár egy bölcsődei gondozónő elvesztése, érzelmi elérhetetlensége. A biokémiai értelemben pedig a noradrenalin/szerotonin hiánya felelős a depresszióért. A legújabb, úgynevezett „network” elmélet szerint az idegrendszert érő különböző ártalmas hatások következtében sejtdegeneráció, illetve sejtpusztulás lép fel. Emiatt először csökken a szinaptikus kapcsolatok száma, ami az információfeldolgozás zavaraihoz, végeredményben pedig a depresszió kialakulásához vezet.

Hogy mikor kell orvoshoz fordulni? Hogyan kezelik a depressziót? Mit tehetünk mi magunk a gyógyulásért? Olvassa el a Patika Tükör márciusi számában. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek