Tavaszi fáradtság? Nem betegség!

Tavaszi fáradtság? Nem betegség!

A tél a lelassulás, a tartalékolás, a hideg, a befelé fordulás időszaka. Nem véletlen, hogy bizonyos emlősállatok téli álmot alszanak, hogy átvészeljék a legzordabb évszakot. Igen ám, de mi, emberek télen sem kíméljük magunkat, ugyanolyan aktív életet folytatunk, mint az év többi szakában. Nem csoda, hogy mire megérkezik a tavasz, elfáradunk.

A hideg hónapok alatt kevés fényhez jutunk, nagyobb az alvásigényünk. Többet fogyasztunk a zsíros ételekből (és egyébként is egyoldalúan táplálkozunk), így aztán néhány kiló súlyfeleslegre is szert tehetünk. Kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, mozogni sem nagyon van kedvünk, a depresszióra is hajlamosabbak vagyunk. Fényre és melegre vágyunk, de mindkettőből kevés jut. Természetes, hogy tél végére kimerülnek a tartalékaink.

Mi ez?

Tavasszal aztán nagyon sokan tapasztalunk fáradtságot, általános kimerültséget, ingerültséget, rossz közérzetet, alvászavart. Rosszul viseljük a gyakran változó, szeszélyes időjárást, hiszen a légnyomásváltozások megterhelik az idegrendszert, a szív- és érrendszert. A vitaminok és a nyomelemek hiányától száraznak érezzük a bőrünket, hullik a hajunk, gyakrabban fáj a fejünk, hamarabb elfáradunk. Ne ijedjünk meg: ez csak a tavaszi fáradtság! Nem betegség, pusztán egy tünetegyüttes, amely hiányállapotot, tél végi kimerültséget jelez.

Tavaszi fáradtság? Nem betegség!

Jó, ha tudjuk, hogy biológiai óránk és élettani működésünk is az évszakos váltakozásokat követi: néhány betegségről már elődeink is feljegyezték, hogy hajlamos lehet a tavaszi kiújulásra. A központi idegrendszer szerotonin-forgalma például tél végén és kora tavasszal a legkisebb. A szerotonin a hangulatjavításban és a szorongás mérséklésében játszik lényeges szerepet.

Győzzük le!

  • Kezdjük a napunkat egy kiadós reggelivel! Ez hosszú időre elegendő energiát biztosít.

  • Töltsük fel újra a vitaminraktárainkat! Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! A gyógyszertárakban kapható vitaminkészítmények is hasznosak.

  • Együnk naponta többször, keveset! Így viszonylag egyenletesen tarthatjuk energiaszintünket.

  • Igyunk sokat! A dehidratáltság fáradtságot okozhat.

  • Keressük a napfényt! Energiával és jókedvvel tölt fel, még akkor is, ha csak arra van időnk, hogy két megbeszélés között pár percre kimenjünk a teraszra.

  • Töltsünk minél több időt a szabadban, a friss levegőn!

  • Mozogjunk! A mozgás formába hoz, energiával tölt fel és boldogsághormont termel! Csak elkezdeni nehéz, de meglátjuk, megéri!

  • Reggelente vegyünk váltózuhanyt! Hihetetlenül felfrissít, és javítja a vérkeringést! Kezdjük meleg vízzel és fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet. A lábunk felől haladjunk a szívünk irányába.

  • Ne hibáztassuk magunkat a fokozott alvásigényért, hanem adjuk meg a szervezetünknek, amire vágyik! Ha megtehetjük, ebéd után szundítsunk egy negyedórát, - de ne többet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek