Tavasz, napsütés, allergia

Tavasz, napsütés, allergia

Ismét itt a tavasz, a pollenek máris támadást indítottak az allergiások ellen. Áprilisban tizenöt féle növény virágzik, ez pedig kellemetlen tüneteket idéz elő az érzékenyeknél: orrfolyás, tüsszögés, szem- és torokviszketés keseríti a szénanáthások életét.

Az időjárás enyhülésével virágozni kezdenek a növények, ez pedig rosszat jelent az allergiásoknak. Míg márciusban hét-nyolc féle pollennel kell felvenniük a harcot, áprilisban akár tizenöt féle allergén is piszkálhatja az orrukat. A mogyoró már február-márciusban kiválthatja a tipikus tüneteket, majd az égerfa, a nyírfa, a kőrisfa, a fűzfa, a platán pollenjei okozzák a problémát. A pázsitfűfélék és a lórom május végén kezdenek virágozni, majd a nyári időszakban megjelennek a legtöbbeknek problémát okozó növények pollenjei, az útifű, a libatop, az üröm és a parlagfű.

Mi is az allergia?

Az allergiás beteg immunrendszere születési hajlam alapján, bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel. Ha az illető allergénnel (azaz allergiát kiváltó, de az egészséges emberek számára ártalmatlan idegen anyaggal) találkozik, akkor az allergénmolekulák összekapcsolódnak az ellenanyag-molekulákkal. Az immunrendszer meghatározott sejtjei pedig ontani kezdik a gyulladáskeltő közvetítőanyagot, a hisztamint. Emiatt alakul ki a betegeknél szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, tüsszögés. Nem ritka az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, illetve a pollenek a bőrre jutva kiütéseket okozhatnak, az ekcémás tünetek rosszabbodását is előidézhetik.

Alapos szűrés

Ha arra gyanakszunk, hogy a pollenek okozzák a gondjainkat, érdemes allergológushoz fordulni, és kivizsgáltatni a betegséget. Egy egyszerű bőrteszttel fény derül rá, hogy pontosan mely növényekre vagyunk érzékenyek, így ezek virágzási idejét ismerve előre felkészülhetünk a nehezebb időszakra. Ha légúti allergiája mellett bizonyos ételek fogyasztásakor torokkaparás, viszkető érzése jelentkezik, célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét is, amelyre a hagyományos allergiatesztek nem minden esetben képesek.

Dr. Réthy Lajos allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő, a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, ezért mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, azonban más keresztallergia típusok is léteznek. Légúti allergia esetén tehát érdemes elvégeztetni egy keresztallergiára vonatkozó szűrést is, így ki lehet zárni a táplálkozásból azokat az ételeket, amelyek problémát okoznak. Erre egy chip-technológián alapuló vizsgálati módszer nyújt lehetőséget, amely egy egyszerű vérvétel után összesen 244 allergént tud egyszerre megvizsgálni. A 244-es nanotechnológiás allergia vizsgálattal pontosan meg lehet mondani, hogy egy allergiás betegnél milyen súlyos keresztallergiát okoznak bizonyos ételek.

Tavasz, napsütés, allergia

A tüneti szerek segítenek

Az allergiás tüneteket ajánlott enyhíteni tüneti szerekkel, bár ezek nem gátolják meg az allergiás reakció létrejöttét, csupán a tüneteket enyhítik. A tavaszi időszakban mindenképpen érdemes beszerezni egy tengervizes orrsprayt, és ezzel tisztítani az orrot, így a pollenek nem okoznak olyan intenzív nyálkahártya-duzzanatot. Ha az orr eldugult, viszket, folyik, a szemek pedig könnyeznek, mindenképpen olyan készítményt kell választanunk, amelyben antiallergén hatóanyagok vannak.

Orrspray, szemcsepp és tabletta formájában is vásárolhatók antihisztamin tartalmú termékek, ezek enyhíthetik a tüneteket. Ha a problémák nem oldódnak meg, mindenképpen az orvostól kell kérni a szakszerű kezelést, általában antihisztamin tartalmú gyógyszert, esetleg szteroidos, vagy antihisztamint és szteroidot kombinációban tartalmazó orrspray-t, illetve szemcseppet. Vazokonstriktort tarlamazó orrspray-k csak nagyon súlyos orrdugulás kiegészítő kezeléseként ajánlottak allergia esetén.

A legmodernebb kezelés: immunterápia

Ma egyetlen olyan gyógymódot ismerünk, amely az allergia okát küszöböli ki: ez az allergénspecifikus immunterápia, amit csak allergológus szakorvos végezhet. Lényege, hogy az allergiás betegnek az adott allergén tisztított kivonatát adagolják, szigorúan ellenőrzött mennyiségben, injekció vagy cseppek , illetve tabletták formájában, szájon át juttatják a szervezetbe. Az immunrendszer fokozatosan megtanulja elviselni az allergén jelenlétét, közben az ellenanyag termelődése is megáll, vagyis a kellemetlen tüneteket okozó immunreakció nem is jön létre. Körülbelül 3 év alatt megszűnnek az allergiás panaszok, és akár 10 -12 évig nem is jelentkeznek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek