Hirdetés
Szárítsunk fűszernövényeket télire!

Szárítsunk fűszernövényeket télire!

A kertben termesztett gyógynövényekre egész évben szükségünk lesz – érdemes ismernünk a módját, hogyan szárítsuk és őrizzük meg őket a téli napokra is.

A fűszernövények konyhánk nélkülözhetetlen kellékei, ráadásul otthon is könnyedén termeszthetjük őket – ahhoz viszont, hogy hosszú ideig használhassuk is, megfelelően kell megszárítanunk és elraknunk azokat.

Lássuk, mi a fűszernövény-szárítás módja. A legegyszerűbb és legolcsóbb természetesen, ha levegőn szárítjuk meg a friss fűszernövényeket. Ugyanakkor lassú szárítással a gyógynövények nem lesznek olajmentesek. Ez a folyamat leginkább olyan fűszernövényeknél működik, melyeknek nincs magas nedvességtartalma, ilyen a kapor, majoranna, rozmaring, oregánó, kakukkfű, borsikafű, babér. A nagyobb nedvességtartalmú gyógynövények, mint például a bazsalikom, metélőhagyma, menta, tárkony megőrzése legcélszerűbb szárítóban, vagy lefagyasztva. Legvégső esetben használjunk mikrót vagy sütőt a növények megszárításához, a mikrohullámú sütő ugyanakkor kissé meg is főzi a gyógynövényeket, csökkentve olajtartalmukat és ízüket is.

Szüretelés

A fűszernövényeket még virágzás előtt szedjük le. Persze, ha az egész szezonban „szüreteltünk”, a növénynek nincs esélye virágzásra. A nem túl szívós növények az idő hűvösebbé válásával hanyatlani, romlani kezdnek: a nyár késői időszaka a legjobb a gyógynövények szárításához.

Szárítsunk fűszernövényeket télire!

Reggeli időszakban legcélszerűbb leszedni őket. A reggeli harmat még rajtuk van és nem is hervadtak a délutáni nap miatt.

A fűszernövény szárítása

Egészséges ágakat vágjunk a gyógynövényeinkről. A száraz és beteg leveleket vegyük le. A sárga és foltos levelekkel teli növényt nem érdemes megszárítani, mert ízük eleve csökkent. Rázzuk meg a növényeket, hogy ha vannak rajta rovarok, essenek le róla. Alaposan mossuk meg a fűszernövényeket. Ha szárazon szedjük le, elég csak megrázni, hogy a felesleges föld lehulljék róluk. De ha kell, öblítsük le hideg vízzel és papírtörlővel is töröljük meg őket.

Ha elegendő levegőmozgáshoz jutnak, a fűszernövények gyorsan megszáradnak. Ne feledjük, a nedvesen maradt gyógynövények rothadásnak indulnak!

A növény alsó leveleit távolítsuk el. Fogjunk össze 4-6 ágacskát, kötözzük össze csomóba. Fonalat, gumiszalagot is használhatunk. A kötegek mérete csökkenni fog, ahogy a növények száradnak, a gumiszalag is meglazul, így jobb időnként ellenőrizni, nem csúszik-e szét a csomag. Készítsünk kisebb csomókat, ha olyan növényeket szárítunk, melyeknek nedvességtartalma magas.

Zacskós szárítás

Vágjunk számos kis lyukat egy papírzacskóba. Jelöljük meg a zacskót annak a növénynek a nevével, amelyik belekerül. Rakjuk a papírzacskóba fejjel lefelé a gyógynövény-csomókat. A végén fogjuk össze a zacskó végét és szorosan kössük meg. Vigyázzunk, ne legyenek a növénycsomók túlzsúfolva a papírzsákban!

Akasszuk fel a papírzacskót egy meleg, levegős helyiségben. Ellenőrizzük nagyjából kéthetente, hogyan halad a szárítás. Ezt addig folytassuk, amíg a növények teljesen meg nem száradtak és készen állnak a tároláshoz.

A szárított fűszernövények tárolása

A gyógynövényeket a szárítás után légmentes edényben, tárolóban tároljuk. A behúzható műanyag zacskók, vagy a befőttes üvegek is megteszik. Ha a leveleket egészben tároljuk és csak közvetlenül az étel tálalása előtt törjük össze, sokkal intenzívebb ízt kapunk.

Minden olyan darabot, amely a penész jeleit mutatja, különítsünk el! A tárolóedényeket hűvös, száraz helyre rakjuk, napfény ne érje. A fűszernövények így egész évben használhatóak lesznek. Ha színükből veszítenek, az egyenlő az ízvesztéssel. Használjunk kb. egy teáskanál morzsolt, szárított gyógynövényt egy evőkanálnyi friss helyett!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend