Sürgősen pótolni kell! A D-vitamin hiány 7 jele

Sürgősen pótolni kell! A D-vitamin hiány 7 jele

Reméljük, most már tartósan kisüt a nap, ami jót tesz a leapadt D-vitamin készleteinknek. De addig is összeszedtük a jeleket, amik súlyos D-vitamin hiányra utalnak.

A D-vitamin életbevágóan fontos a csontjaink, bőrünk és mentális egészségünk szempontjából. Mik az egyértelmű jelei, hogy pótlásra van szükségünk?

Fájnak a csontjaid. Leginkább télen jelentkezhet a csont- és izomfájdalom, valamint érezhetjük, hogy merevebbek az ízületeink.

Letörtség. A D-vitamin megemeli a szerotonin szintjét a szervezetben, és ettől jobb kedvre derülünk.

Elmúltál 50. Egy idő után a bőröd már nem képes elegendő D-vitamin termelni, és a vesék is már lustábbak az átalakításnál. 50 év felett érdemes rendszeresen pótolni a D-vitamint.

Sürgősen pótolni kell! A D-vitamin hiány 7 jele

Túlsúlyos vagy. A test zsírszázaléka befolyásolja a D-vitamin jelenlétét a vérben. Minél több zsír van a szervezetedben, annál több D-vitaminra van szükséged, hogy fenntartsd a normál szintet.

Sötét a bőröd. A bőr pigment úgy működik, mint egy természetes naptej. Így pedig csökkenti a bőr D-vitamin előállítását. Akinek sötétebb bőre van, annak több D-vitamin pótlásra van szüksége, mint egy sápadtabb embernek.

Sokat izzad a fejed. Állítólag ez a D-vitamin hiány legklasszikusabb jele.

Bélproblémák. A bélrendszert érintő betegségek megakadályozzák a zsírfelszívódást, így viszont a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is csökkentik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek