Nem mellékes gyulladások

Nem mellékes gyulladások

Az orrmelléküregek, azaz az arcüreg és a homloküreg gyulladása nem ritka egy-egy felső-légúti fertőzés, esetleg influenza esetén. Ha csupán enyhe tüneteket okoz, házilag is kúrálható, de ha a gyulladás krónikussá válik, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész beszélt a kezelési lehetőségekről.

Az arccsontokban elhelyezkedő, nyálkával fedett üregeket nevezzük orrmelléküregeknek, melyekből négyfélét tartunk számon, három párost (az arcüregek az orr két oldalán, a szemek közötti részen a rostasejtek, illetve a homloküregek) és egy páratlant (a homloküregek fölött fekvő iküreg), mondta el a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Kis náthából nagy gyulladás?

Az orrmelléküregek fontos részei a felső légutaknak, ezért ha ez a terület, a torok, a garat vagy a mandula válik gyulladttá, gyakran megfertőződnek az orrmelléküregek is. A gyulladás miatt elzáródik a melléküregek kivezető nyílása, vagyis az orrunk. A melléküreget kibélelő nyálkahártya megduzzad, a szellőzés gátolttá válik, a váladék nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el.

 

Hol fáj?

Arcüreggyulladás

arc, szemek alatti rész, fogsorba sugárzó fájdalom

Homloküreg-gyulladás

homlok mellső fala, szemüreg teteje

Rostasejtek gyulladása

orrgyök, szemzugok

Iküreg gyulladása

koponya középpontja, fejtető

Az eldugult üregekben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt kellemetlen érzés jelentkezik. Bármelyik melléküreg gyullad is be, minden esetben fájdalmassá válik a terület, különösen nyomásra. Közben eldugul az orr, esetleg folyik, és kötőhártya-gyulladás is kialakulhat, különösen gyerekek esetében, mondta el a fül-orr-gégész.  A kísérő tünetek sokfélék lehetnek, torokfájás, duzzadás, az orrmelléküreg feletti bőr kipirosodása, nehezített légzés, csökkent szaglás és ízérzés, köhögés, rossz lehelet, fáradtság, láz és émelygés sem ritka.

Házi módszerek a gyulladt orrmelléküregekre

Az akut arcüreggyulladást eleinte házilagos módszerekkel is lehet kezelni. Fontos, hogy a légutakat szabaddá tegyük, így a váladék ki tud ürülni - ebben a nyálkahártyát lelohasztó orrcseppek, orrspray-k segíthetnek. Jó házi módszer, ha az orrspray használata után 10-15 perccel meleg borogatást (meleg nedves törölközőt) helyezünk az arcunkra-szemünkre. Ugyanilyen hatást fejt ki az infralámpa, a helyi melegítés segít feloldani a nyákot, de alkalmazása után egy órán keresztül nem szabad hideg levegőre menni.

Nem mellékes gyulladások

Ha szükséges, használható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, és a rendszeres sóoldatos orröblítés is hasznos módszer lehet, igaz, ennek elsajátítása igényel némi gyakorlatot. Patikában kapható otthoni használatra szánt orrmosó készülék, ezzel kell a 0,9 százalékos sóoldatot az orrüregbe fecskendezni, lehetőleg úgy, hogy minden melléküregbe elérjen az oldat. Ha a fájdalom néhány nap alatt nem múlik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert antibiotikum adására lehet szükség.

Nem biztos, hogy fertőzés

A krónikus, újra és újra jelentkező arcüreggyulladás hátterében a fertőzések mellett egyéb tényezők is állhatnak, ilyen ok lehet az orrsövényferdülés, a légúti allergia, az orrpolip, esetleg fogászati probléma. A visszatérő arcüreggyulladás a fájdalom mellett állandó rossz közérzetet okozhat, ezért javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, figyelmeztetett dr. Holpert Valéria. Endoszkópos betekintéssel, valamint a melléküregek CT vizsgálatával felderíthetőek a problémák, amelyek egy része gyógyszeres, egy része műtéti beavatkozással kezelhető.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek