Ne cipeld a mérgeket tavaszig!

Ne cipeld a mérgeket tavaszig!

Elmúlt a farsang, elűztük a telet. Látjuk, érezzük mindannyian, hogy közeleg az igazi tavasz. Ezzel együtt szépen lassan lekerülnek a vastag ruhák. Ez minden nő rémálma. Számtalan fogyókúrát, méregtelenítést kipróbáltunk már, de vajon jól csináltuk-e? Tavaly kipróbáltam egy módszert, mely igen hatásos volt. Lényegében életmód-váltás, köpölyözés, méregtelenítés, mozgás, figyelés az étkezésre, de nem éhezés.

A húsvéti időszakot a nagyböjt előzi meg. A böjtnek nem csak lelki jelentősége van. Ahogy azt már elődeink is olyan jól tudták, a téli, hideg, sötét hónapok bizony nem csak a lelkünkben hagytak nyomot, hanem a testünkben is. Mivel a szervezetünk a téli időszakban sokkal több kalóriát vesz fel és raktároz, mint nyáron, éppen itt az ideje egy kiadós méregtelenítésnek.

Hogyan is kezdjük? Lássuk csak.

Az élet energia-felhasználó folyamatok összessége. A táplálékból vonjuk ki az összes létfontosságú tápanyagot, melyekre szükségünk van az életünk fenntartásához. Aki el szeretné kerülni az anyagcsere-zavarokat, az elsavasodást, elsalakosodást, a túlsúlyt és a belek túlzott megterhelését, annak tartózkodnia kell a következőktől:

  • fehér lisztből készült termékek, cukor
  • pasztőrözött termékek
  • zsírban gazdag táplálékok
  • nehezen emészthető ételek

Fogyasszunk sokkal több gyümölcsöt, zöldséget, magokat, csirákat a nehezen emészthető élelmiszerek helyett!

Miért fontos a növényi táplálkozás?

Testünk alapvetően lúgos közegben tudja ellátni maradéktalanul a feladatát. Kivételt képez a gyomor, és a hüvely, amelyek pH-ja savas.

A húsban, fehérjében gazdag táplálkozás megterheli a szervezetünket, mert a lebontáshoz egy másik enzimrendszert is mozgósítanunk kell, hogy a saját testünket felépítő fehérjéket ne bontsuk le.

Ezért a bevitt,nagy mennyiségű hús több, mint 50 %-a emésztetlenül  halad tovább a gyomorból a bélcsatornába, ahol, a belső 36 C fokos hőmérsékleten elkezd bomlani, erjedni, rothadni. Az emésztetlen, bomlásnak indult hús (ami fehérje) toxinokat kezd el kibocsátani, ami a szervezetünket egy újabb terheléssel sújtja. Az immunrendszerünk, ahelyett, hogy a kórokozók elleni védekezéssel lenne elfoglalva, le van terhelve a belső toxinok hatástalanításával, és legyengülhet. Tartósan leterhelt immunrendszerünk pedig egyszer csak elfárad, és kialakulhatnak az autoimmun betegségek, mint pl. allergia.

Ne cipeld a mérgeket tavaszig!

A húsos táplálkozás a szervezet elsavasodását is előidézheti. Az elsavasodás hosszú távon azt jelenti, hogy a szervezet elveszíti regenerációs képességét, ellenálló képességét, és ezzel együtt az életerejét is. Fontos tudnunk, hogy az elsavasodás során a csontokban lévő Kalcium a vérbe kerül, a csontok gyengülnek, törékennyé válhatnak. Növényi (lúgosító) táplálkozás során ez a folyamat éppen fordítva működik, tehát a vérből a csontokba jut a Kalcium. Tudunk segíteni a csontritkulás problémáján az egészséges táplálkozással!

Az elsavasodás következményeként az anyagcsere lelassul. Az anyagcsere  fő feladata a táplálék, oxigén, víz, salakanyag, széndioxid szállítása. Aki egyoldalúan táplálkozik, és csak kevés gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű terméket fogyaszt, kevés vitamint, ballasztanyagot és ásványokat visz be, annak számolnia kell egy nagy, női ellenséggel, a narancsbőrrel.

Mi a narancsbőr?

A sejtekben, szövetekben maradt méreganyagok lerakódása aztán kívülről is láthatóvá válik. A narancsbőr egy makacs rendellenesség, de kezelhető. Külső-belső kezelést igényel.

Mi is az a cellulit?

A cellulit egy tünetegyüttes, kialakulásában nagyon sok tényező játszik szerepet. Nem függ össze szükségszerűen a testsúllyal, vagy genetikai adottságainkkal. Javarészt mi magunk „alakítjuk” ki magunknak. Anyagcsere- zavaraink és a toxinok felhalmozódása szervezetünkben kívülről a cellulit formájában lesz látható.

A cellulit tulajdonképpen egy olyan anyagcsere-zavar következtében létrejött elváltozás, ami a bőr kötőszöveti rétegében alakul ki.  A nőket érinti elsősorban, ebben a női hormonoknak is jelentősége van. Az el nem szállított méreganyagok lerakódnak, a víz felhalmozódik, nagy molekulájú poliszacharidok kötődnek hozzájuk. A  zsírsejtek a rossz táplálkozás miatt feszesre töltik magukat, nyomják a véredényeket és a nyirokpályákat. Az oxigén ellátás romlik, az anyagcsere visszamaradt termékei pedig nem, vagy nehezebben szállítódnak el.

Mit tehetünk?

Először is belsőleg kell elkezdeni. Ami belül van, az lesz kívül is! Ami belül nincs, az nem lesz kívül sem.

1.    Együk szépre magunkat

Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Állítsuk vissza a sav-bázis egyensúlyt a szervezetünkben.

Tartózkodjunk a túlzott fehérje-beviteltől.

2.    Igyuk egészségesre magunkat!

A napi 1,5-2 liter folyadék bevitele nagyon fontos! A kávé, energiaitalok, szörpök nem helyettesítik a vizet. Tartózkodjunk a tartósítószerektől! Fontos tudnunk, hogy a napi 2 l folyadék bevitele nem sok.  Testünk 60 %-a víz. Egy 60 kg-os hölgy esetében ez 36 l vizet jelent. Vizelettel napi 0,8- 1 l, a beszéddel és ki-be lélegzéssel napi 0,6 l folyadékot veszítünk.

Kutatások bebizonyították  hogy a megfelelő mennyiségű víz  fogyasztása növeli a koncentrációt, fizikai és szellemi szinten is. Ha már jól kiadtuk a „mérgünket” a táplálkozás megváltoztatásával, mehetünk a kozmetikába, hogy egy szakember kézbe vegye a cellulitunkat.

Kezelések

Többféle testkezelés közül válogathatunk, a szépségszalonok szolgáltatásai ezen a téren nagyon széleskörűek.

Lehet gépi, vagy kézi, vagy kombinált. Lehet hőhatáson, hanghatáson alapuló, lehet hagyományos, vagy modern. Mindegyik lényege azonban az anyagcsere és a vérkeringés fokozása. Amit én próbáltam, az a gumiköpölyös nyirokmasszázs...

Köpölyözés

A köpölyözés 2000 éves múltra tekint vissza. Már az ókori Kínában is alkalmazták, igaz, akkoriban gyógyításra használták.

Ma a cellulit kezelésében használja a kozmetikus. A kezelés menete a következő:

Először is egy vérkeringést fokozó masszázskrémmel átmasszírozza a kezelendő felületet, hogy a vérbőség következtében a nyirokkeringés is beiunduljon. Majd egy kollagénépítő hatóanyagot tartalmazó olajjal átsimítja a bőrt, és a gumiköpöllyel megnyitja a nyirokgyűjtőket. Sokan azt gondolhatják, hogy ez a kezelési forma fájdalmas, pedig nem az. Nem okoz fájdalmat, nem lesz utána véraláfutás. Kifejezetten kellemes érzés.

A kezelés a combokon, a popsin, és a hason történik. Ezek azok a testtájak, ahol a cellulit a leginkább látszik.

A kezelés 45-55 percig tart. Meghatározott mozdulatokkal, közben kézi masszázzsal. Az eredmény már az első alkalommal is látható. Ahhoz, hogy tartós eredményt érjünk el, a kúraszerű alkalmazás ajánlott. Hiszen nem szabad elfelejtenünk: a cellulitunk nem egy nap alatt alakult ki, tehát nem is fog egy nap alatt eltűnni. Rajtunk is múlik, hogy mennyi idő alatt érjük el az áhított, cellulit mentes bőrt.

Szauna

A kezelés után jótékonyan hat az infraszauna használata. A felgyorsított anyagcsere a bomlástermékeket elszállítja, és ha a kezelés után a szaunába is bemegyünk, a bőrünkön keresztül is távoznak a káros anyagok. Tehát még gyorsabbá válik a folyamat.

Nagyon fontos, hogy a kezelések napján több folyadékot igyunk a megszokottnál. A nyirokrendszernek nincs saját kivezető nyílása, hanem a vénás rendszerbe torkollik. Ezt pedig a vese szűri. Ahhoz, hogy az összeszedett salakanyag a testünkből el tudjon távozni (a vese kiválasztó tevékenységének következtében), gondoskodni kell a folyadék beviteléről. Előfordulhat, hogy a vizelet sötétebb színű, erősebb szagú lesz. Ettől nem kell megijedni, ez azt jelenti, hogy ürülnek a mérgek.

A kezelések között a szervezetet pihentetni kell, tehát 2 egymást követő napon nem végzünk ilyen kezelést.

És az elért eredményekről:

Kúraszerű alkalmazásnál (10 alkalom) heti 2 kezeléssel 2-4 cm-es testkörfogat csökkenés érhető el. Kozmetikusom legjobb eredménye comb körfogatnál – 6 cm. Én nem centméterekben mértem, hanem testtömegben. Két kúrát csináltam végig kb. 3 hónap alatt, az eredmény – 10 kg.

A cikk szakértője Morvai Andrea, a Rouge Szépségszalon oktató kozmetikusa volt  http://rougeszalon.hupont.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek