Májusi allergia

Májusi allergia

Egyre többen szenvednek a szénanáthától. Mint dr. Balogh Katalin allergológus mondja, saját felmérései szerint Budapest harmadik kerületében nyolc év alatt 16,5-ről 21 százalékra nőtt a pollenallergiások száma.

Az orvosi nyelven allergiás rinitisznek nevezett szénanátha a megfázásra emlékeztető tünetekkel jár: az orr viszketésével, bedugulásával, folyásával, a bőr kipirosodásával, a garat és a szem viszketésével, könnyezéssel. Aki az elmúlt szezon során észlelte magán ezeket a tüneteket, annak érdemes allergiavizsgálatot végeztetnie, hogy a szakember megállapíthassa, melyik allergén vált ki nála allergiás tüneteket.

A vizsgálat

Ha a páciens először jár allergológusnál, akkor a pontos kórelőzmény felvétele az első lépés. A kikérdezés után allergiavizsgálat következik. Ez a leggyakrabban alkaros bőrteszttel történik, de ha ennek akadálya van, akkor vérvizsgálattal is végezhető. A pontos eredmények meghatározásához szükséges, hogy a beteg a bőrtesztet megelőzően függessze fel az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését, ugyanis ellenkező esetben álnegatív eredményt kaphatunk!

Májusi allergia

A vizsgálat elvégzése azért is fontos, mert a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, például asztma alakulhat ki. A már hosszabb ideje allergiás beteg számára 2-3 évente ajánlott a vizsgálat ismétlése, amennyiben időközben újabb panaszokat észlelt magán.

Személyre szabottan

Az orvos a kórelőzmény és a vizsgálati eredmény tükrében felállítja a diagnózist, majd meghatározza a kezelést. Nagyon fontos a felvilágosítás: legyünk tisztában azzal, mivel jár a betegségünk, mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében. Az allergológus nem csupán a szükséges gyógyszereket írja fel, hanem személyre szabott tanácsokkal is ellátja a betegeket. Ilyenkor ugyanis sok kérdés felmerülhet, amelyekre közösen kell választ találni. Például sportolhat-e a beteg nyáron a szabadban? Szükséges-e változtatnia a táplálkozási szokásain? Ma már sok allergiaellenes készítmény vény nélkül is kapható a patikákban. Kérjük gyógyszerészünk segítségét!

Az elmúlt szezonokhoz hasonlóan valószínűleg most is hirtelen jelentkező, erős tünetekkel kell majd megbirkózniuk az allergiás betegeknek. Akinek már az előző szezonban is jelentkeztek panaszai, az minél hamarabb konzultáljon allergológus szakorvossal a kezelési lehetőségekről.

Pollennaptár

  • Március-április: nyír, mogyoró, éger
  • Május: kőris, fűz, nyárfa
  • Áprilistól augusztus elejéig: pázsitfüvek
  • Nyár eleje: gabonafélék
  • Nyár vége és ősz eleje: parlagfű, fekete üröm

Ám fontos tudnunk, hogy mára ez a pollennaptár a klímaváltozás miatt kissé eltolódott, és évről évre másként alakul. Hasznos lehet, ha az ÁNTSZ naprakész jelentéseit is figyelemmel követjük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek