Májusban Erdélyben dolgoznak a gyermekmentő szolgálat orvosai

Májusban Erdélyben dolgoznak a gyermekmentő szolgálat orvosai

Május 14. és 21. között újra Erdélyben, Hargita megyében dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai, akik kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

Az NGYSZ önkéntes orvos-csoportjának tagjai évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a szűrések mellett gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is igyekeznek segíteni.

Tavaly az önkéntesek a két út során mintegy 12 ezer vizsgálatot végeztek, 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet és 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, amelyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat magára vállalta, mintegy 815 ezer forint értékben. A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, amelyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 5570 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg, ebből Erdélyben 100 fogászati kezelést, szűrést és szaktanácsadást végeztek. A májusi úton a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A kezelések végén minden gyereket fogkefével ajándékoznak meg.

A gyermekmentő szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, az itteni mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. Tavaly a szakemberek több mint 700 nőgyógyászati szűrést végeztek el, két esetben ajánlottak gyógykezelést vagy műtéti beavatkozást, 26 esetben pedig gyógyszeres terápiára volt szükség.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezik a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupát Csíkszentdomokoson, május 18-19-én, amelyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére kapta meg a sportesemény a focista nevét. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat az NGYSZ vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.

Májusban Erdélyben dolgoznak a gyermekmentő szolgálat orvosai

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek