Lila orgonaszörp - Recept

Lila orgonaszörp - Recept

Van, ahol már nyílik, van, ahol majd anyák napjára fog lilulni, ezért itt az idő, hogy mindenki megtudja: az orgonából iszonyú finom szörpöt lehet csinálni!

Hozzávalók:

  • 1.3 liter víz
  • 1 kg kristálycukor
  • egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
  • egy citrom leve vagy egy kevéske citromsav

Lila orgonaszörp - Recept

Elkészítése:

Az interneten sokféle recept létezik, de ezeknek szinte mindegyikében magát a virágot is főzik a vízzel együtt. Ennek köszönhetőn a szép színért felelős részecskék károsodnak, és a szörp sárgás színű lesz. Én nem vagyok híve a hosszas főzésnek, és azt szerettem volna, ha az orgona természetes színe visszaköszön a szörpben, ezért másképp készítettem.

Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségű vizet és cukrot. Tegyük fel a tűzre, és főzzünk belőle szirupot. Ha készen van, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én az utóbbit használtam), majd jól keverjük össze. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. Más recept szerint a virággal tovább is főzik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napon át, majd másnap hidegen leszűrtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett: halványlila maradt.

A citromsav (vagy citromlé) azért kell bele, mert segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. Fontos, hogy miután levettük a tűzről, és beleszórtuk a virágokat, tovább ne forraljuk, mert elveszíti a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöt szűrés után felforraltam, és megsárgult.

MÉG TÖBB RECEPT ITT

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek