Kerülje az epret, ha a következőket tapasztalja

Kerülje az epret, ha a következőket tapasztalja

Most kezdődik csak az igazi eperszezon, amit eddig kapni lehetett, az csak kedvcsináló volt az igazi élvezethez. Már akinek, mert ne mindenkinek bírja a szerevzete ezt a finom gyümölcsöt.

Az ételérzékenység és az allergia nem keverendő össze: az allergia gyors, azonnali heves reakciót vált ki – fél órán belül vakaródzni kezd az, aki allergiás az eperre, és mégis evett. Az ételérzékenység viszont sunyi jelenség: lassan, akár napok múltán alakulnak ki a tünetek, atipikusak, nehezen diagnosztizálhatók, és csak ritkán köthetők össze a kiváltó okkal, viszont tartós bélfalkárosodást, életminőség-romlást okozhatnak. Az ételérzékenységnél számít, hogy mekkora mennyiségben jutott be a szervezetbe az az anyag, amit nem tud tolerálni.

Eleinte kis mennyiségre még nincs látványos reakció. Az allergiánál viszont elég egy falat, és fellángolnak a tünetek. Ha eperevés után puffadás, görcs, hasmenés jelentkezik, érdemes fruktóz-, vagyis gyümölcscukor-érzékenységre gyanakodni, ami az emberek 5-7 százalékánál, gyakran már gyermekkorban kialakul.

Kerülje az epret, ha a következőket tapasztalja

Van egy másik rejtélyes ételérzékenység, ami az eperhez köthető, de ez inkább a felnőtteket érinti, főleg akkor, ha ezt a szexis gyümölcsöt pezsgővel együtt fogyasztják. Sokan a világ legtermészetesebb dolgának tartják, ha ezek után másnap úgy érzik, hogy szétesik a fejük, pedig – ha csak nem tettünk valami meggondolatlanságot a pezsgő hatására – ennek nem kellene így lenni.

Kivéve persze, ha hisztaminérzékeny valaki, bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az alkohol gátolja a hisztamin lebontását, ezért a magas hisztamintartalmú sajtokat vörösborral együtt eszegetünk, annak normális esetben is lehet fejfájás az eredménye. A hisztamin egy biogén amin, vagyis egy olyan anyag, ami megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben – például paradicsomban és eperben –, illetve spontán kialakul tartósan tárolt élelmiszerekben – sajtokban, konzervekben, tartósított húsokban, halakban és erjesztett, alkoholtartalmú italokban.

A tünetek megegyeznek a klasszikus allergiás tünetekkel is, például viszketés, orrfolyás, hasmenés és még  fejfájás jelentkezhet, amely akár migrénes rohammá is fajulhat.

A teljes cikket az mno.hu-n olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek