Ízek az erkélyről: kedvenc évelő fűszernövényeink

Ízek az erkélyről: kedvenc évelő fűszernövényeink

Mindannyiunknak vannak kedvenc fűszernövényei. Most bemutatunk hármat, amelyek cserépben és kertben is nevelhetők. Ráadásul csak egyszer kell őket elültetnünk!

Kakukkfű

Az ajakosvirágúak családjaba (Lamiaceae) tartozó kakukkfű Thymus vulgaris mediterrán területek sziklás partvidékein őshonos. Egész nyáron át virágzik. Vonzza a méheket.

Magról szaporíthatjuk. Sekélyen vessük cserépbe. Ha kiültetjük 5-6 palántát ültessünk egy csomóba. Elvirágzás után vissza kell vágni. Egy szezon alatt kétszer is vágható, de a második alkalom se essen későbbre szeptembernél. Így időt hagyunk a növény megerősödésére. Cserépben is jól nevelhető.

Ízek az erkélyről: kedvenc évelő fűszernövényeink

Tipikus gyógy-, fűszer- és dísznövény. Illóolaja gyógyhatású. Köptetők alapanyaga. Csak az eukaliptusz olaj erősebb nála. A vad- és a kerti kakukkfű egyaránt gyógyhatású, szerepelnek a 8. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Citromfű

Ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó citromfű (Melissa officinalis)  a méhek kedvence. Elő-Ázsiából származik. 30–70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak. Enyhén nyugtató hatású levelei citrom illatúak. Földalatti gyöktörzsből nőnek ki a hajtások.

Tőosztással szaporítják, de magról is szaporítható. Csírázásához hideghatás szükséges. A kertből kiirthatatlan.A szárról lefosztva fogyasszuk. Kereskedelemben kapható szárított herbája a levágott, szárított hajtás. Június-július hónapban gyűjthető. Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló. Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek.

Lestyán

Az ernyősök családjába tartozó (Apiaceae) lestyán (Levisticum officinale) Délnyugat-Ázsiában honos. Akár 2 m magasra is megnövő évelő növény. Jellegzetes sötétzöld, hármasan szárnyalt levelekkel. Egy háztartásban egy tő lestyán tökéletesen elegendő.

Szaporítása történhet helybevetéssel, vagy tőosztással. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat. Vagy márciusban. 60 cm-es sorokba, 1-3 cm mélyre. Tőosztáskor a nyugalomban levő idősebb töveket fagymentes téli napokon ássuk ki és vágjuk 3-4 részre. Minél kisebb sérülést ejtsünk. Mindegyik részen legyen gyökér és néhány rügy. Az egyes darabokat 60 X 35-40 cm-es távolságra helyezzük a talajba és tömörítsük köré a földet, enyhén fel is kupacolhatjuk.

Levele, virága, gyökere is ízesít. Zellerre emlékeztető ízű. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek. Lereszelt nyers gyökerét salátákba teszik, savanyítják. Magját péksüteményekre szórják. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyán gyökere erős vizelethajtó. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Még több évelő fűszernövény a Sokszínű Vidék oldalán.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek