Immunrendszert erősítő ételek

Immunrendszert erősítő ételek

Nincs az a tudományos mestermű, az a 23. századi sci-fi-be illő technológia, amely felérhet a szervezet csodálatos védekező rendszerével, az immunrendszerrel. Ezekkel az ételekkel segíthetünk be neki!

Alma

B1, B2, B6-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot,foszfort, káliumot, és cinket tartalmaz. Az alma értékes rostanyaga a pektin, ami javítja az emésztést, és béltisztító hatású.

Körte

A körte kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, és cinket tartalmaz. Salaktalanító, méregtelenítő hatású is, így segít megszabadulni a méreganyagoktól.

Immunrendszert erősítő ételek

Mandula

B1-, B2- és B6- és E-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokból 100 g mandula: 252 mg kalciumot, 835 mg káliumot, 170 mg magnéziumot, 441 mg foszfort, és 15 mg vasat tartalmaz. Mangán és cink tartalma is jelentős!

Paprika

100 g paprika kb. 180 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin pedig az egyik legjelentősebb immunrendszer erősítő, érdemes nagy mennyiségben fogyasztani.

Cukkíni

Energiatartalma alacsony, B1-, B2-, B3-, C-vitaminokat, béta-karotint tartalmaz,valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, cink is található benne. A cukkíniben lévő nyákszerű, kesernyés anyag fokozza a bélműködést.

Fejes káposzta

B1, B2, B3-, B6, B7-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, kálium,magnézium, nátrium, vas, jód. Rostokban bővelkedik, ezért segíti az emésztést. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Serkenti az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás.

Fokhagyma

A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet.

Az immunrendszer csodás működéséről a márciusi Patika Tükörben olvashat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek