Így tisztítsuk meg a májunkat!

Így tisztítsuk meg a májunkat!

A tavasz a megújulás időszaka. Nagytakarítást végzünk otthonunkban és a szervezetünkben is. Egyik olvasónk kifejezetten a májtisztítás mikéntjéről érdeklődött.

"Kedves Patika Tükör!

Az elmúlt pár évben elkezdett érdekelni a méregtelenítés témaköre, és mondhatom, hogy már rendszeresen végzek méregtelenítő kúrákat - főleg tavasszal. A közelmúltban egy barátnőm hívta fel a figyelmemet a májtisztításra. Ő úgy olvasta, hogy a májunkban különböző paraziták szaporodhatnak el. Igaz ez? Van annak valami észrevehető jele, ha ezekből az élősködőkből már túl sok van? Érdekelne az is, hogy kinek nem ajánlott a májtisztító kúra, illetve, hogy hogyan kell azt helyesen elvégezni. Nagyon hálás lennék, ha megválaszolnának kérdéseimet.

Üdvözlettel,
Zeleni Ágota"

Így tisztítsuk meg a májunkat!

Kedves Ágota,

Valóban élnek szervezetünkben paraziták, ezek nagy számban tudnak megtelepedni a májban is. Általában konkrét, jellegzetes tüneteket nem is feltétlenül okoznak, de fáradtság, általános rossz közérzet, emésztési zavarok, gyakori fejfájás jelentkezhet az elszaporodott élősködők miatt.

Májtisztító kúra előtt érdemes kikérni orvos véleményét, illetve résztvenni labor- és hasi ultrahang vizsgálaton. Ha ugyanis epekövünk van, a májtisztító kúra hatására kialakulhat epegörcs, vagy akár egy-egy nagyobb méretű kő meg is rekedhet az epeutakban. A májban is lehetnek aprócska kövek, ezek általában akadálytalanul tudnak távozni a májtisztító kúra hatására, mivel méretük sokkal apróbb, mint a legtöbb epehólyagban kialakult kőnek. Gyerekeknél a kúrát ne alkalmazzuk!

A májtisztító kúra hozzávalói

  • 50 gr kurkuma
  • 100 gr keserűsó
  • 1,5 dl olivaolaj
  • 1,5 dl frissen facsart grapefuit-lé (rózsaszín belsejű)

A kúra megkezdése előtt 2-3 hétig napi 1-1 kiskanál kurkumát kell kevés vízzel bevenni.

Így tisztítsuk meg a májunkat!

A tisztulás napjának első felében csak könnyebben étkezzünk: a tejet és a kávét mindenképpen mellőzzük, a legjobb, ha csak zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk. Déli 12 órától már semmit nem szabad enni. A 100 gr keserűsót osszuk négyfelé, három decis poharakban keverjük jól el vízzel. Az adagokat szigorúan a következő időpontokban kell meginni: 14, 16, 18 és 20 órakor. A keserűsós oldattól hasmenésünk lesz, és emésztőrendszerünk teljesen kiürül. A májat a keserűsóban található magnézium teljesen elernyeszti. Este 10 órára a máj- és epevezetékek kitágulnak (ezt nem érezzük, csak valami kellemes lazaságot érzékelünk). Pontosan este 10-kor igyuk meg a 1.5 dl frissen facsart grapefruitlével összekevert 1,5 dl olivaolajat, majd azonnal helyezkedjünk vízszintesbe. Hanyatt feküdjünk, és a párnát is vegyük ki a fejünk alól. Nagyon fontos, hogy legalább 5 óra hosszat ebben a pózban maradjunk, mert az olaj-hidraulika csak ebben a helyzetben tud működni. Ennek az érdekében valamilyen növényi altatót is bevehetünk.

Másnap reggel tapasztalhatjuk, hogy rengeteg kis golyócska, epe- és májkő távozik belőlünk (fájdalommentesen). Májunk végre felszabadul, és működése akadálytalanná válik: eltűnnek az emésztési zavarok, a puffadás, a bélpanaszok, és ingerlékenységünk is megszűnik. Már az első kúrával is megszabadulunk a salakanyag nagy részétől. Évente legalább háromszor érdemes elvégezni a kúrát.

Ha nem kifejezett kúrát tartunk, akkor is belecsempészhetünk étrendünkbe néhány májtisztítást segítő ételt. Ilyenek a fent leírt tisztítókúra összetevői, úgy mint a kurkuma, ami sejtregeneráló és parazitaölő hatású, vagy a grapefruit, aminek a keserűségét adó naringerin nevű antioxidáns kimondottan májtisztító, enzimelválasztó hatással rendelkezik, ezáltal gyorsabban beindul a zsírok emésztése is. A benne lévő C-vitamin fokozza a hatást.

Egyéb hasznos májtisztító élelmiszerek, gyógynövények

  • Fokhagyma: kéntartalmú összetevői beindítják a májenzimek működését.
  • Zöld tea: magas antioxidáns tartalma miatt jelentős a méregtelenítő és sejtvédő hatása
  • Mélytengeri algák (pl. Chlorella): lorofill tartalmuk miatt nagyon erőteljes méregtelenítők, képesek megkötni a káros anyagokat, és leadni a szervezet számára szükséges antioxidánsokat.
  • Máriatövis: nagyon magas szilimarin tartalmú gyógynövény (kapszula, tea formájában kapható), amely rendkívül hatékony antioxidáns komplex, azaz többféle antioxidánst tartalmaz. Komoly gyulladáscsökkentő hatása van, így gyulladásos májbetegségeknél is eredményesen használható.

Remélem, kimerítő volt a válaszom. Sok kitartást kívánok a  kúrához, és jó egészséget!

Dr. Barcza Zsuzsanna
dietetikus

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek