Hirdetés
Így nézze a napfogyatkozást!

Így nézze a napfogyatkozást!

Veszélyes, sőt akár súlyos szemkárosodást, vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi! Nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem. Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzunk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt szeretnénk megfigyelni.

2015.03.20

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (pl. gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki pl. egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.

Így nézze a napfogyatkozást!

Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni!

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető! Ha nem biztos abban, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, vagy bármilyen kétsége van annak biztonságosságáról - ne használja azt!

Mielőtt a szűrőszemüveget használni kezdi:

  • olvassa el a gyártó használati utasítását figyelmesen;
  • győződjön meg arról, rendelkezik-e a szűrőszemüveg megfelelő minősítéssel;
  • ellenőrizze, nem sérült-e a szűrő.

Ha a szűrő sérült, ne használja!

Tartsa a szűrőszemüveget mindkét szeme elé mielőtt a napra nézne és ne vegye le addig, míg el nem fordul a naptól! A megfelelő szűrőn keresztül a napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor ne használja azt.

Optikai eszközökkel (pl. távcső, látcső, fényképezőgép) soha ne nézze a Napot, akkor sem, ha visel szűrőszemüveget.

Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend