Így hatnak egészségünkre az évszakok

Így hatnak egészségünkre az évszakok

Az emberi gének „aktivitása” és az immunrendszerünk is egyaránt az évszakokkal együtt változnak. Egy új tanulmány során a kutatók több ezer alanyt vizsgáltak meg állításaik alátámasztásához.

Kutatók szerint az évszakok váltakozása sokban összefügg a gének aktivitásával, mivel az immunrendszer gyulladása és gyengülése legtöbbször télen figyelhető meg. Ez magyarázatot adhat arra, hogy bizonyos súlyosabb tünetek – mint például a szívbetegség és a rheumatoid arthritis – gyakran télre rosszabbodnak, szemben a nyárral.

"Eredményeink azt jelzik, hogy a modern társadalomban az immunrendszer gyulladásos állapota télre fokozódik, ez magyarázattal is szolgálhat arra, hogy miért ekkor a legérzékenyebbek az emberek” - mondta  Chris Wallace, a University of Cambridge genetikusa. A vizsgálat során a kutatók több mint 16 000 ember genetikai adatát (vért, zsírszövetet) tanulmányoztak; a minták alanyai a Föld északi és déli féltekén is egyaránt éltek (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Izland, Ausztrália és Gambia).

Így hatnak egészségünkre az évszakok

A kutatók úgy vették észre, hogy minden negyedik emberi génre – szám szerint 22 822 esetből 5136-nál – hatással voltak az évszakok váltakozásai. Míg egyes gének nyáron mutattak aktivitást, addig mások inkább a tél folyamán. A szezonális váltakozások pedig befolyásolták az emberi szervezetben az immunsejteket és a vér összetételét.

A Föld északi féltekén élő vizsgálati alanyok immunrendszerében télen kimutathatóak voltak bizonyos gyulladást megelőző profilok és fehérjeszintek a vérükben, amelyek összekapcsolhatóak a szív- és érrendszeri, valamint az autoimmun betegségekkel - mindezt összehasonlították azok nyári szintjével is. Ezzel magyarázhatóak bizonyos tüntetek és betegségek incidenciái – valamint a cukorbetegségek és a pszichiátriai betegségek száma is télen éri el csúcspontját a tanulmány szerint.

Ezzel szemben egy ARNTL nevű gén nyáron inkább aktívabb volt, mint a tél folyamán. Korábbi, egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy ez a gén képes elnyomni a gyulladást, ami szintén egy magyarázat a kutatók vizsgálataira, miszerint az említett betegségek nagyobb számban fordulnak elő a hideg hónapokban. A szezonális ingadozást evolúciós gyökerekhez vezetik vissza. Arra, hogy milyen mechanizmus okozza ezt az állandó változást, még nem adtak pontos választ a kutatók, elméleteik szerint a szervezet cirkadián belső órája nemcsak az alvást szabályozhatja, hanem a nappali órákban részben ezeket a változásokat is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek