Hétköznapi sérülések: Hogyan kezeljük őket?

Hétköznapi sérülések: Hogyan kezeljük őket?

Egy-egy óvatlan mozdulat, nem várt sérülés kellemetlen fájdalmat okozhat. Az enyhébb sérülések pihentetésre, otthoni kezelésre néhány nap alatt gyógyulnak, de az elhúzódó fájdalommal, duzzanattal mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Mi a zúzódás?

Olyan sérülés, amely miatt az érintett (hajszál)erekből a bőrbe és a környező kötőszövetekbe szivárog a vér, ilyenkor és bőr elszíneződik, kékes, feketés, majd sárgás-zöldes színű lesz. Szinte minden esetben ütés váltja ki, idősebbeknél gyakoribb, mert a bőr elvékonyodik, az erek sérülékenyebbé válnak. Ha a zúzódást extrém fájdalom, duzzanat kíséri, különösen a fejen, orvoshoz kell fordulni!

Milyen gyógynövény való a zúzódásra?

A fekete nadálytőből készült krémeknek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk lehet, a zúzódásokra, vérömlenyekre, ödémára alkalmazhatók. A gyógynövényes kenőcsöket általában csak rá kell kenni az érintett területre, bekötni, lefedni nem szabad, nehogy túl sok hatóanyag szívódjon fel. Az allergiásoknak a gyógynövények pollenjei miatt érdemes óvatosnak lenniük, mert bőrbírt, viszketést okozhatnak.

Mi a húzódás?

Ha az izmok túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, esetleg görcsbe rándulnak, izommerevség, illetve gyulladás lép fel, húzódásról beszélünk. Nem külső behatásra következik be, hanem általában rövid ideig tartó mozgás alatt, hirtelen indulás vagy megállás, egy rossz mozdulat miatt. A sérülés környékén duzzanat, vérömleny jelenik meg, az első pillanatban érzett szúró érzés később enyhül. A mozgás korlátozottá válik, fájdalmas lesz. Ha a fájdalom pihentetés ellenére sem múlik 24-48 óra alatt, keressük fel az orvost!

Hétköznapi sérülések: Hogyan kezeljük őket?

Mi az ödéma?

A sérülések után kialakuló duzzanatot más néven ödémának (szövetközi vizenyőnek) is nevezzük: a sejtek és a sejtek közötti állomány folyadéktartalma megnő, gyorsabban termelődik, mint ahogyan elvezetődése az ereken keresztül megoldott lenne. Ödéma a test bármely részén kialakulhat, különösen veszélyes a fejet ért ütés, az agyban létrejött ödéma esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. Ödémát krónikus betegség (szívelégtelenség, veseelégtelenség, nyirokrendszer nem megfelelő működése stb.) is okozhat.

Mit tehetünk sérülés után?

Sérülés után a legfontosabb a terület tehermentesítése, ha lehet, a lábat érdemes felpolcolni, a kezet felkötni. Amikor a zúzódás vöröses, jeges borogatást lehet tenni rá, de ezt soha ne közvetlenül a bőrfelületre nyomjuk, hanem egy törülközőn keresztül fektessük az érintett testrészre. A jegelést ne alkalmazzuk tovább 20-30 percnél, , ennyi idő alatt lelohasztja a duzzanatot. Fájdalomcsillapító használata megengedett, de ne ibuprofen vagy aszpirin hatóanyagú legyen, nehogy befolyásolja a véralvadást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek