Gyönyörűen virágzó gyilkosok

Gyönyörűen virágzó gyilkosok

Jön a nagy kirándulások, séták ideje, az erdők, mezők tele vannak színes, illatos, leszakításra csábító növényekkel, virágzó ágakkal. Jó tudni: ezek egy része mérgező. Halálosan mérgező!

2019.05.09

A tavaszi séták során kísértésbe eshetünk, ha medvehagymát látunk, mivel levele nagyon finom és egészséges is – szedése (hacsak nem magánterületen bóklászunk) napi 2 kilóig engedélyezett. Ám nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy általában van egy rövid időszak, amikor mégvan medvehagyma, és márkibújt a gyöngyvirág is – a kettő nagyon könnyen összekeverhető, ha csak felületesen figyelünk oda. Ez a figyelmetlenség azonban halálos lehet – a gyöngyvirágból már közepes mennyiség (ellenőrizetlenül a salátába vagy tojásrántottába keverve) halálos dózis lehet! Ezért – hacsak nem biztonságos helyről vásároljuk – minden levelet dörzsöljünk és szagoljunk meg, az erőteljes fokhagymaillat segít a medvehagyma azonosításában.

A köztereken és kiskertekben legalább százféle színben tündököl a tulipán, ám nagyon fontos tudni, hogy a hagymája erősen mérgező.

A süteményeknél kedvelt alapanyagnak számító rebarbarának sem ehető meg minden része! Míg a szárából remek süteménytöltelékeket készítettünk, addig a levele ‒ ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk belőle ‒ a veseműködésünket állíthatja le.

Gyönyörűen virágzó gyilkosok

Szezonja van még mindig a kerti és szobai ciklámenek, ám ha kettőnél több gumót elfogyaszt valaki, akkor légzési nehézség, átmeneti bénulás jelentkezhet nála.

Tele vannak az üzletek amarillisszel, még kapható a nárcisz is - ezek hagymája is erősen mérgező, nagyon kell vigyázzunk rá, hogy ezek semmiképp ne kerüljenek gyerek kezébe.

Van egy telefonszám, amely az Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóságon csörög, és ahol azonnali tanácsot, segítséget tudnak adni abban az esetben, ha akár gyermek, felnőtt, vagy állat megjelent, megrágott, megkóstolt egy növényt, és nem vagyunk benne biztosak, hogy az ártalmatlan. Az ingyenesen hívható telefonszám + 36 (80) 20-11-99.

Ha mi magunk nem tudjuk beazonosítani a növényt, akkor mindenféleképpen tartsuk meg, vigyük magunkkal az orvoshoz, aki a könyvekből vagy szakértő segítségét kérve meg tudja állapítani, milyen növényről van szó, és eldönti, hogy az mérgező-e, vagy sem.

Néhány mérgező növény

  • Tavaszi kankalin
  • Boglárka
  • Csillagfürt
  • Hunyor
  • Gyűszűvirág
  • Kikerics
  • Lonc
  • Mocsári gólyahír
  • Tiszafa
  • Sárga nőszirom

A teraszra, erkélyekre, udvarokba kikerülő leanderekről is nagyon fontos tudni, hogy súlyosan mérgezőek. Enyhébb esetben csupán émelygés, hányás, hasmenés következik be, de nagy mennyiségű szár vagy levél elfogyasztása esetén görcsök jelentkezhetnek, illetve szív- és keringési zavarok okozhatnak életveszélyes állapotot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek