Gyönyörű lábakat tavaszra!

Gyönyörű lábakat tavaszra!

Közeleg a tavasz, hamarosan a szekrény mélyére rejtjük a csizmákat: ideje már most kényeztető programba fognunk, hogy mire nyaralni megyünk, szandálba bújtatott lábunk szépségére is büszkék lehessünk.

A téli hónapok alatt talpunk egyes részein megvastagodik a bőr: ennek egészségügyi szempontból fontos szerepe lehet. Ám a túlságosan vastag bőrkeményedésekkel szemben felvehetjük a harcot. Először is meg kell puhítanunk a bőrünket. Kezdhetjük egy kellemes lábfürdővel is, amelybe fürdősót vagy Holt-tengeri sót szórunk. A szakemberek az ecetes és a citromos lábfürdőt is ajánlják. Ha izzad a lábunk, csodákat tehet a zsályás és a rozmaringos aromafürdő. A váltott lábfürdő is igen hatásos: ilyenkor egyik lábunkat nagyon hideg, másik lábunkat nagyon meleg vízben áztatjuk, majd mintegy ötször cserélünk. (Úgy fejezzük be, hogy mindkét lábunkat a hideg vízbe tesszük.) Lábfejünk bőre felfrissül, felélénkül majd. Ma már különféle bőrpuhító krémek közül is válogathatunk.

Elő a radírral!

A következő lépés a bőrradírozás, amely segítségével eltávolíthatjuk az elhalt bőrréteget, csökkenthetjük a bőrkeményedések vasatgságát. Ne durva reszelőt, inkább horzsakövet használjunk, vagy válasszunk finom szemcsés bőrradírt! Akár házilag is készíthetünk ilyet: a kristálycukorból és kétszeres mennyiségű olívaolajból készült keverék kiváló hámlasztószer, és még a bőrt sem szárítja. A sarkunkon keletkezett kérges részt ne akarjuk egyetlen nap alatt eltávolítani, legyünk türelmesek, a kemény réteg napról napra vékonyodik majd. Ne csak kezünket, hanem lábunkat is rendszeresen kenjük be hidratáló krémmel. Az alfahidroxisavas krém táplálja a bőrt, míg a mentolos krém fokozza a vérkeringést, javítva így a bőr anyagcseréjét.

A körmök is fontosak

Természetesen a lábkörmeinkről sem szabad elfeledkeznünk. Lábunkon nem teljesen olyanok a körmeink, mint a kezünkön, ezért eltérő ápolást igényelnek. Felületük sokszor hullámosabb, gyakran meg is sérül. A gondos csiszolás és a polírozás segíthet ezen a problémán. A körömágyra ránőtt bőrt soha nem szabad levágni, csak visszatolni!

Gyönyörű lábakat tavaszra!

Ha a körmeink sárgák, citromlével fehéríthetjük őket. Lábujjainkon mindig egyenesen vágjuk a körmünket! Ami pedig a divatot illeti, ha kézkörmeinket kilakkozzuk, miért ne tehetnénk ezt a lábunkon is? Először színtelen alapozó lakkot használjunk, erre kenhetjük a színes lakkot: így megelőzhetjük körmünk elszíneződését.

Ellenségeink, a fertőzések

Az uszodában és a fürdőben sajnos könnyedén elkaphatjuk a gombát vagy egyéb fertőzéseket. A bőrgyógyász külső vagy belső használatú gyógyszereket írhat fel. A pedikűrös szakszerű kezelésén is sok múlik. A lábujjközi gombától könnyebben meg lehet szabadulni, míg a körömgombát nem lehet gyorsan eltüntetni, hiszen 8-9 hónapba telik, míg lenő a lábköröm. A pedikőrös rendszerint kitisztítja a lábujjközöket, eltávolítja a lehámlott bőrrétegeket, kikaparja a köröm fertőzött részét, a vastag körmöt pedig elvékonyítja. Nagyon fontos a megfelelő fertőtlenítés.

Edzésben a lábfej is

A 26 csontból, 33 ízületből, 36 szalagból és 19 izomból álló lábfejünket nem árt edzésben tartani! Erősíthetjük lábujjainkat, ha megpróbálunk velük felemelni egy ceruzát vagy egy kendőt. Tartsuk is meg, majd engedjük le. Talpunkkal gurítsunk ide-oda egy kis labdát: így erősödik a lábboltozatunk. Ha lábunkat fagörgős deszkán mozgatjuk lassan, nemcsak szalagjainkat és izmainkat erősítjük, de a lelkünket is megnyugtatjuk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek